Kocsis: Furcsa lenne, ha nekünk kellene elnézést kérnünk

 

Ez élete legszórakoztatóbb pere – így kommentálta Józsefváros polgármestere a Magyar Helsinki Bizottság által indított, már 2 éve folyó jogvitát. A Soros Györgyhöz köthető civil szervezet egy Facebook-bejegyzés után perelte be Kocsis Mátét. Szerintük ugyanis a polgármester zaklatta a migránsokat azzal, ahogy rámutatott arra, hogy a II. János Pál pápa teret tönkretették az illegális bevándorlók. 2015 nyarán migránsok százai éltek hetekig a Keleti pályaudvarhoz közeli és nem sokkal korábban felújított téren.

Hajmosás az utcai ivókútban, a játszótér kerítésére teregetett ruhák és a fák árnyékában pihenő illegális bevándorlók. Mindennapos látvány volt ez két éve a budapesti II. János Pál pápa téren. A bevándorlók napokig életvitelszerűen ott éltek – a környékbeliek nem kis bosszúságára.

Néhány száz méterrel arrébb, a Keleti pályaudvar aluljáróiban sem volt jobb a helyzet. Az illegális bevándorlók a földön aludtak és eldobálták a segélyszervezetektől kapott ételcsomagokat.

A környéken élőkben pedig félelmet keltett, hogy többször nagy tömegbe verődve hangosan kiabálva tüntettek az illegális bevándorlók.

A látványt két éve a kerület fideszes polgármestere sem hagyta szó nélkül. Kocsis Máté közösségi oldalán azt írta: a nemrég felújított II. János Pál pápa teret tönkretették a népvándorlók, akik sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek és őrjöngenek. A polgármester arra is rámutatott, hogy ennyi emberi ürülék még soha nem volt közterületen. Kocsis Máté bejegyzésében határozottabb fellépést kért a közterület-felügyelőktől és a rendőröktől is, a józsefvárosi lakosok érdekében.

Beperelték a polgármestert

A Soros Györgyhöz köthető Magyar Helsinki Bizottság ezt olvasva beperelte a polgármestert és a Józsefvárosi Önkormányzatot. Szerintük Kocsis Máté a poszttal zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben.

A migránsok már két éve elhagyták Budapestet, a Magyar Helsinki Bizottság azonban most is azt követeli a bíróságtól, hogy a nyolcadik kerületi polgármester kérjen bocsánatot a bevándorlóktól. A szervezet végül már az elsőfokú tárgyaláson elbukta a jogvitát, ami ellen fellebbezést nyújtottak be.

A tárgyalások ezért most újraindultak. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a bejegyzés sértette a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

A legszórakoztatóbb per

Ez élete legszórakoztatóbb pere – ezt mondta az M1-nek Kocsis Máté. A nyolcadik kerületi polgármester arról beszélt: az önkormányzatnak közel 80 millió forintba került, hogy a II. János Pál pápa téren helyreállítsa a rendet az illegális bevándorlók után.

„Bár polgármesterként mondtam, amit mondtam, de mégiscsak a hátterében az állt, hogy a helyi közösségek – a roma közösségek is egyébként – számtalan levélben, telefonon és üzenetben kerestek meg, hogy lépjünk fel az ottani jelenség ellen, mert félnek, nem mernek lemenni, nem tudják használni a teret, a gyermekeket kiszorították a játszóterekről” – fogalmazott.

Ítélet várhatóan csak november közepén lesz. A mostani tárgyalást ugyanis elhalasztották, mivel a Magyar Helsinki Bizottság nem mutatott be érdemi bizonyítékot.