Balog: A magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint bármikor

 

A magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón csütörtökön, Nagykőrösön.

Beszédében rámutatott: vége van az átmeneti nehézségeknek, a korábbi működési problémák megszűntek, ma egy bejáratott rendszerben kezdik el a diákok a tanulást.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a múlt útjai 2010-re elfogytak a köznevelés rendszere alól. Akkor egy igazságtalan rendszert örököltek, amely pénzügyi struktúrájában fenntarthatatlan volt, állandó bizonytalanságot hordozott, anyagilag kiszolgáltatta a tanárokat és bizonytalanságban tartotta az iskolafenntartó önkormányzatokat, szélesre tárta az esélyegyenlőtlenségi ollót. A miniszter szerint az anyagi gondokat az erősödő gazdaság megoldja, a szakmai problémákat pedig a párbeszéd oldotta, oldja meg.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Balog Zoltán a családokat segítő intézkedések között kitért arra, hogy 1-9. osztályban egy fillért sem kell fizetni a tankönyvekért, ami több mint egymillió diákot érint, az ingyenes étkeztetés pedig a diákok felére terjed ki. (A minisztérium utólagos tájékoztatása szerint a beszédben tévesen kétharmad hangzott el.) Szólt a most induló iskola-felújítási programról, ami 200 ezer gyermek tanulási helyét érinti majd.

A nagykőrösi templomban a tárcavezető kitért arra is, hogy azért tartanak nemzeti tanévnyitó ünnepséget, mert az nem csak az itthoni, hanem a világ bármely részén, a határokon túl élő magyarságnak is szól. Minden magyar iskolának szól az a pályázat is, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum írt ki 10 és 18 év közti gyermekek és az őket oktató intézmények részére, hogy felkereshessék Arany János életének helyszíneit – jelentette be Balog Zoltán, az Arany János születésének 200 évfordulóján szervezett eseménysorozathoz kapcsolódó kezdeményezést.

A miniszter felidézte, hogy 17 éve, az első Orbán-kormány alatt létrehozott Arany János Tehetséggondozó Program is meghozta a hozzáfűzött reményeket, mert az abban résztvevő gyermekek körében sokkal kisebb később a lemorzsolódás az oktatásban.

Az egyházi oktatási intézményeket arra kérte Balog Zoltán, hogy ne egy zárt rendszert alkossanak, hanem inspirálják az állami intézményeket. A miniszter a tanárok feladatairól azt mondta, hogy nekik kell megteremteni az átadható tudás és a valós élet közötti kapcsolatot, ami nem kis feladat.

A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány tervezi a Nemzeti alaptanterv megújítását, amelyet elkészülte után társadalmi vitára fognak bocsátani.

Az ünnepség végén a tárcavezető átadta a Trefort Ágoston-díjakat, amelyet a szakminiszter adományozhat azoknak a minisztériumi, önkormányzati vagy intézményi dolgozóknak, akik az oktatás érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek.

A tanévnyitó zárásaként Balog Zoltán megkoszorúzta a templom kertjében található Arany János szobrot.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Palkovics: a lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik 

Az oktatási államtitkár azt mondta: ez lesz az első olyan teljes tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik, az a keretrendszer, amelyben tanár és diák a feladatára tud koncentrálni, felállt.

Kifejtette: a decentralizáció és a tankerületi központok átalakítása révén a szükséges források biztosításával, a fenntartás és a működtetés egy kézbe vonásával, az intézményvezetői jogkörök megerősítésével egyértelművé váltak a felelősségi és irányítói szerepek.

Kitért arra is, hogy a most induló iskolafejlesztések, a pedagógusbér-emelések következő lépcsője, az átalakított tanárképzés hozzájárul ahhoz, hogy modernebb környezetben, versenyképesebb bérrendszerrel induljanak neki az új tanévnek.

A köznevelés rendszere a minőségre, a magas színvonalra és a folyamatos fejlődésre törekszik az ország minden intézményében – hangsúlyozta az oktatási államtitkár.

Hozzátette: a feladatokkal még nem végeztek, de soha nem is fognak, mert az oktatási rendszer nem statikus, és szereplőinek sem szabad annak lennie.

Soltész Miklós: az egyházi és felekezeti iskoláknak is jár a támogatás 

Fontos, hogy az egyházi iskolák is megkapjanak minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között, színvonalasan tudják végezni – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Celldömölkön, a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola új épületének átadásával egybekötött tanévnyitó előtt.

Soltész Miklós elmondta: a kormány 57 millió forinttal támogatta az iskolaépület építésének első ütemét, és további 500 millió forinttal járul hozzá a folytatáshoz, amelynek során újabb tantermek és egy tornaterem is megépül.

Emlékeztetett arra, hogy a köznevelésben az elmúlt években végbement kedvező változások érintik az egyházi és felekezeti iskolákat is, az oda járó diákok is részesülnek ingyenes étkeztetésben, ingyenesen kapják a tankönyveket, valamint az egyházi és felekezeti iskolákban is csaknem 50 százalékkal nőtt a tanárok bére.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hoppál Péter: a hit és a tudás jövőnk két legfontosabb alapköve 

A hit és a tudás a jövőnk két legfontosabb alapköve az államalapítás óta, a hit a megmaradás, a tudás pedig a fejlődés, a siker fundamentuma – hangoztatta a kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Pécsen.

Hoppál Péter a baranyai megyeszékhely köznevelési intézményeinek tanévnyitóját követő ünnepségén beszélt, amelyen letették a Pécsi Református Kollégium 1 milliárd 320 millió forintból felépülő, több mint 3000 négyzetméteres alapterületű általános iskolai épületének alapkövét.

Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója az ünnepségeket megelőző, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a református egyház és kollégium közösséget épít a 21. század Magyarországa és ifjúsága számára.