Az oktatási helyzetről készül jelentés az EU Régiók Bizottságának

 

Székelyföldi politikus készít jelentést az oktatás helyzetéről az Európai Unió Régiók Bizottságának. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a középiskolai és a felsőoktatási intézmények fejlesztési lehetőségeit vizsgáló jelentéshez egyeztetéseket kezdett több nemzetközi, illetve romániai és magyarországi oktatási intézmény képviselőivel - hangzott el az M1 Híradójában.

Elmondta, az oktatás az egy tagországi kérdés, de európai szinten a finanszírozás és az összehangolás az Európai Unió intézményeinek a kezében van. Ezen a helyzeten szeretnének javítani, és valamilyen formában esélyt adni a fiatalságnak, hiszen akkor lehet beszélni európai jövőről, ha a fiataloknak van jövőképük. A jövékép kialakításához pedig rendszeres támogatásokra, különböző tevékenységekre van szükség, ezen kívánnak javítani a jövőben – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácselnöke.

Felhívta a figyelmet, hogy pontosan három főbb pontra kívánnak reflektálni, az egyik az iskolai oktatás megújítása és annak fejlesztése, a másik a felsőoktatás helyzete, ugyanis nem mindegy, hogy a fiatalok diplomás munkanélküliként hagyják el az egyetemet vagy sem, a harmadik pont pedig, amelyet szintén a bizottság elé szeretnének terjeszteni, az életpálya figyelés, hogy adott diplomával hol helyezkednek el a pályakezdők, és hogyan tudnak érvényesülni az adott intézményben.