Milliókat spórolhat a lakáshitelen

 

Akár száz százalékos különbségek is lehetnek egy lakáshitelnél a teljes futamidő alatt a kamatkiadásban, ezen keresztül pedig a teljes díjban. Egy tízmillió forintos, húszéves futamidejű kölcsönnél alig több mint hárommillió forintból is kijöhet a kamat, de vannak olyan konstrukciók is, amelyeknél ugyanez hatmillió forintos tételt jelent.

Egy-egy hitel esetében, így a lakáshiteleknél is a hitelfelvevőknek a tőketartozás – azaz a felvett összeg mellett – a hitel árát, azaz a kamatot is vissza kell fizetniük. A hitel ára, azaz a kamat összege a teljes futamidő alatt azonban bankonként nagyban eltérő lehet. Akár százszázalékos különbség lehet egy tízmillió forintos húsz évre felvett lakáshitelnél – áll a BankRáció.hu friss felmérésében, amely 17 bank, legalább 5 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelének kiadásait hasonlította össze.

Tőketartozás és kamatkiadás

Érdemes kettébontani a lakáshiteleknél a kiadásokat. Van a tőketartozás, amely a hitelfelvétel időpontjában megegyezik a hitelösszeggel. Ha nem lenne kamat, akkor tízmillió forintot húszév alatt közel havonta 42 ezer forintból lehetne rendezni. Cserébe a bank kamatot és egyéb díjakat kér, ezeket pedig az említett közel 42 ezer forinton felül kell fizetni.

A kamatkiadásban és az egyéb díjakban van különbség a bankok között. A portál felmérése szerint a legkedvezőbb konstrukcióknál csak a hitel teljes díja 3,3-3,6 millió forintra rúg 20 év alatt, így összességében kevesebb mint 14 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Az azonos hitelösszeg és futamidő esetén a legdrágább lakáshiteleknél a teljes díj pedig meghaladhatja a hatillió forintot is. „Nagyon leegyszerűsítve a hitel díja húsz év alatt havonta 13-14 ezer forint lehet a legolcsóbb ajánlatoknál, míg a legdrágábbaknál ugyanez havonta akár 27-28 ezer forint is lehet. Vagyis egy rossz döntéssel milliókat bukhatunk” – emelte ki Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Stockphoto - ház - ingatlan - pénz - hitel -követelés - behajtó - követeléskezelő

Minél hosszabb időre van rögzítve a kamat és a törlesztőrészlet, annál biztonságosabb a hitel
Stockphoto

Hosszú távra érdemes tervezni

A szakértő szerint fontos, hogy a lakáshitel felvételét tervező háztartások az igénylés előtt alaposan nézzenek körül. A tájékozódáshoz érdemes igénybe venni az online hitelkalkulátorokat és az ezeken keresztül elérhető tanácsadókat. Mivel a lakáshitelpiac egyre bővül, ezért a bankok között is egyre élesebb a verseny, ami azt jelenti, hogy a bankok rendre megjelennek újabb és újabb ajánlatokkal a piacon.

Bővebben a témáról itt olvashat.