Fidesz: egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést

 

A Fidesz szerint egyetlen terrorista sem úszhatja meg a büntetést, és joggal várható el, hogy Ahmed H. ügye "ne egy döglött aktában végződjön", hanem egy határozott bírói ítélet szülessen, a megfelelő jogi következményekkel - közölte Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus azt mondta, a röszkei határon történt zavargások óta közel két év telt el, és a felelősök még most is büntetlenek. Budai Gyula úgy vélte: Ahmed H. ügye két év alatt normális körülmények között befejeződhetett volna, a másodfokú bíróság rendelkezett azokkal a bizonyítékokkal, amelyek miatt nem volt indokolt az elsőfokú eljárás megismétlése és ítélet hatályon kívül helyezése. Ez a döntés hónapokra lelassította az igazságszolgáltatást – fűzte hozzá.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteki tájékoztatása szerint jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét.

Budai Gyula sajtótájékoztatóján azt mondta, a röszkei erőszak csak a kezdte volt az európai erőszakhullámnak, a bevándorlással együtt a terror is Európába költözött, állandósultak a terrortámadások és -fenyegetések, két év alatt több mint 400 ember esett áldozatul a terrornak.

A terrorizmus vádjával első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. szír férfit kísérik az ügyének másodfokon történő tárgyalására a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermébe 2017. június 15-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Brüsszel és a magyar baloldal nyíltan egy terroristát véd

“Elképesztő, ami ezzel az üggyel az elmúlt időszakban történt” – fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy a “Soros-szervezetek” és az Európai Parlament “szabályos kampányt indított Ahmed H. kiszabadításáért” , illetve egy Magyarországot elítélő EP-határozat is született, amely dokumentumhoz a magyar baloldal is segítséget nyújtott.

Budai Gyula szerint egy olyan ember kiszabadításáért indítottak kampányt, aki 2015-ben a röszkei határon támadást vezényelt le, egy iszlamista szervezet tagja, és elfogásakor hét útlevelet találtak nála. Megjegyezte, az ügy pikantériája, hogy Ahmed H. védelmét az a Bárándy Péter látja el a másodfokú eljárásában, aki korábban szocialista igazságügy-miniszter volt.

Egyértelmű, hogy Brüsszel és a magyar baloldal nyíltan egy terroristát véd és támogat, amelyet a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tart, és bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás Ahmed H. ügyében folytatódni fog a magyar emberek megelégedésére – mondta a politikus.

Hollandiának bocsánatot kellene kérnie

Budai Gyula kérdés kapcsán úgy vélte, hogy soha nem fogalmazott meg politikai kritikát bíróságokkal szemben, most is csak szakmai kritikát mond. Úgy vélte, a húszéves büntetőjogi gyakorlat feljogosítja erre. A magyar-holland diplomáciai konfliktussal kapcsolatban kérdésre válaszolva Budai Gyula azt mondta, elfogadhatatlan a holland nagykövet Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése.

A kormánypárti politikus szerint nem elég az, hogy a holland külügyminiszter elhatárolódott a nagykövetétől, Hollandiának bocsánatot kellene kérnie. Az elhatárolódás “csak egy válasz, de nem kielégítő válasz, a magyar kormány a bocsánatkérést várja ebben az ügyben” – mondta.

Budai Gyula szintén kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a magyar-holland gazdasági kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak és ez elmondható a külügyminiszteri kapcsolatokról is. Ugyan vannak nézetkülönbségek a két ország között, de alapvető kérdésekben egyetért a két külügyi vezető, és a mostani “incidens” nem lesz kihatással a két ország gazdasági kapcsolataira – vélte.

Ez egy diplomáciai ügy, ezt a holland kormánynak kell megoldania, most az “ő térfelükön pattog a labda” – jegyezte meg Budai Gyula.