Új szintre lép a brüsszeli fenyegetés

 

A Jobbiknak színt kell vallania arról: támogatja-e a migránsok kvóták szerinti elosztásának tervét - jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője.

Budai Gyula szerint mióta Simicska Lajos az elmúlt években a Jobbik főtámogatójává lépett elő, Vona Gábor már nem ellenzi a menekültkvótákat. A politikus megjegyezte azt is: legutóbb épp Simicska Lajos lapjában, a Magyar Nemzetben megjelent interjúban mondta a migrációért felelős európai biztos, hogy Magyarországnak kötelező végrehajtania a kvótahatározatot.

Simicska Lajos lapjában követeli Magyarországtól az uniós biztos, hogy hajtsák végre a migránskvótát – erről írt az Origo.hu. A portál idézi a Magyar Nemzetben megjelent interjút, amelyben Dimitrisz Avramopulosz, számon kéri Magyarországtól, hogy eddig miért nem telepített bevándorlókat az országba.

Szerinte ahhoz, hogy a migrációt ellenőrzés alatt lehessen tartani a Földközi-tenger keleti medencéjében, Magyarországnak hozzá kell kezdeni a menekültek befogadásához. Az államalapítás ünnepe előtt egy nappal napvilágot látott cikkben a migrációs ügyekért felelős biztos arról is beszél: reményei szerint Magyarország betartja kötelezettségét, és szolidaritást vállal az unió más tagállamaival.

Az Origo ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyzi: a kvótaterv a gyakorlatban megbukott. A 2015-ös határozat szerint ugyanis 160 ezer migránst kellett volna szétosztani az unió 28 tagállama között. Ebből viszont mindössze 21 ezret sikerült áttelepíteni. Vagyis nem csupán Magyarország nem hajtotta végre a kvótatervet, hanem nagyjából senki.

Brüsszelben továbbra is működik a kettős mérce

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint Brüsszel kettős mércét alkalmaz. Mert amíg a kvótát elutasító országokat kötelezettségszegési eljárással bünteti, addig semmilyen szankcióval nem sújtja azokat a tagállamokat, amelyek megszavazták ugyan a kvótát, de végül nem hajtották végre a határozatot. Budai Gyula úgy fogalmazott: ez a nyomásgyakorlás egy új szintje.

Véleménye szerint egyetlen tagállam sem kötelezhető arra, hogy illegális bevándorlókat telepítsen be az adott országba, tehát azt gondoljuk, hogy mindenképpen ez az interjú nyomásgyakorlás volt Magyarország vonatkozásában illetve nyomásgyakorlás volt azon közép-európai tagállamok számára, akik nem hajlandóak a brüsszeli kottából játszani.

Luxembourg, 2017. május 10. A menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében megkezdődik a tárgyalás az Európai Unió Bíróságán, a Curián Luxembourgban 2017. május 10-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Luxembourg, 2017. május 10.
A menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében megkezdődik a tárgyalás az Európai Unió Bíróságán, a Curián Luxembourgban 2017. május 10-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

“Magyarország el fog menni a falig”

A politikus elmondta: a kvótaper vonatkozásában “Magyarország el fog menni a falig”, és mindent megtesznek, hogy az országot megvédjék, hogy Magyarországra illegális bevándorlók ne érkezhessenek.

Budai Gyula hangsúlyozta: maga a kvóta értelmezhetetlen és értelmetlen, az Európai Unió teljes mértékben hibás állásponton van, és azokkal a tagállamokkal sem tudja végrehajtatni a kötelező kvótát, amelyek megszavazták. Ráadásul ha valóban döntés születik a felső határok nélküli kvótáról, az meghívó több millió migránsnak, hogy jöjjenek gyorsan, “szétosztunk benneteket Európában, még pénzt is fogtok kapni” – mondta.

Megjegyezte: ezzel egy olyan folyamat fog elindulni, amelyet nem lehet korlátozni.