Hidegrekord dőlt meg az újabb kánikula előtt

 

Az újabb hőségperiódus előtt csütörtökre virradóra 1 fokkal megdőlt az országos napi hidegrekord: a leghidegebb helyen 3 foknál is hidegebb volt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat délután a Facebook-oldalán.

Az újabb hőségperiódus előtt az időjárásunkat meghatározó hűvösebb levegő “átmenetileg nyugalomba került” a Kárpát-medence fölött – írták. Éjszakára jelentősen mérséklődött a légmozgás, több helyen voltak szélcsendes időszakok is.

Az erős éjszakai lehűléshez hozzájárult az is, hogy a nappali gomolyfelhő-képződés után (amely az északkeleti, keleti országrészben volt erőteljesebb) nagy területen kiderült az ég.

Az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföld hidegre érzékeny tájain helyenként 5 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. A leghidegebb Zabaron volt, ott hajnalban 2,6 fokot mértek.

Ezzel egy fokkal megdőlt az augusztus 24-ei 3,6 fokos országos hőmérsékleti minimumrekord, amelyet 1976-ban Borsodnádasdon rögzítettek – tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön az ország döntő részén nem lesz csapadék, de délután, este elsősorban Sopron környékén esetleg előfordulhat zápor, zivatar. A legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között alakul, délnyugaton lesz a melegebb. Késő estére általában 14-20 fok közé hűl le a levegő. A hétvégén ismét többfelé 30-35 fokos maximumok várhatók.