A befektetőket védi ez az új szabály

 

Egyre többet fogunk hallani a jövő év januártól életbe lépő MiFID 2 szabályozásról, ami jelentős változásokat hoz a befektetők és a befektetési szolgáltatók életébe is. Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Financial Instruments Directive), aminek lényege a befektetők minél teljesebb védelme és a befektetési szolgáltatók transzparens működése, de emellett kezelni próbálja az elmúlt évtized technológiai újításait és új szolgáltatás-típusait is. Az új szabályozás várhatóan nagy hatással lesz az elfogadható díjakra és azok struktúrájára, ami az árak és a szolgáltatások minősége szempontjából is növelheti a versenyt a szolgáltatók között. Idén nyáron, amikor célegyenesbe fordul a megfeleltetési folyamat, nem árt felkészülni ezekre a módosításokra, amelyek érzékelhető változásokat hoznak a befektetési tanácsot igénybe vevő befektetők számára is – közölte a K&H.

Ezek a legfontosabb tudnivalók

  • Nagy újdonság, hogy az új szabályozás bevezeti a függő és független befektetési tanácsadás fogalmát attól függően, hogy jellemzően egy vagy több kibocsátó (pl. alapkezelő, kibocsátó) eszközeit kínálják a tanácsadás során.
  • A független tanácsadóknak jellemzően minél szélesebb termékskálát kell biztosítaniuk, és nem kötelezhetik el magukat egy kibocsátó termékei mellett. Ezzel együtt csak a befektetőtől jogosultak jutalékot elfogadni, a kibocsátóktól nem.
  • A függő tanácsadók ezzel szemben jellemzően egy vagy néhány kibocsátó termékeit fogják kínálni. Szigorú feltételekkel, de elfogadhatnak az ügyféltől eltérő személytől – azaz a terméket kibocsátótól – származó díjazást, de csak abban az esetben, ha az a szolgáltatás minőségének javításával jár.
  • Az új tájékoztatási követelmények szerint a befektetési terméket és a szolgáltatást terhelő költségeket külön-külön, évente utólagosan („forintosítva”) is be kell mutatni az ügyfél részére, ami várhatóan az adott befektetési termékek és kapcsolódó szolgáltatások díjterhelésének összehasonlíthatóságát segíti majd.
  • A befektetési tanácsadást még alaposabban kell majd dokumentálnia a szolgáltatóknak. Maradnak tehát a befektetést megelőző „tesztek”, de befektetési tanácsadás esetén ún. alkalmassági jelentésben kell majd indokolni, hogy miért azt a terméket ajánlja a befektetési szolgáltatót.
Stockphoto - tablet - befektetés - startup - statisztika

Az új szabályozás növelheti a versenyt a szolgáltatók között Stockphoto

„A MiFID 2 szabályrendszer összességében a jelenleginél lényegesen szigorúbb elvárásokat fogalmaz meg a befektetési szolgáltatók felé annak érdekében, hogy az ügyfélnek a számára legmegfelelőbb terméket értékesítsék. Mivel kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére, bízunk abban, hogy az új szabályozás nem csupán az adminisztrációs terheket fogja növelni, hanem a pénzügyi kultúra fejlesztését, a lakossági befektetők pénzügyi tudatosságát és az intézményi befektetők iránti bizalom javítását is segítheti. A befektetőnek pedig jó hír, hogy a befektetési szolgáltatók vélhetően törekedni fognak majd a nyújtott szolgáltatásaik színesítésére, továbbfejlesztésére, a befektetők „kegyeinek” elnyerésére”– mondta el várakozásait Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Bővebben a témáról itt olvashat.