Erdőtüzek oltására készül fel a katasztrófavédelem

 

Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállítók beszerzését tervezi a katasztrófavédelem uniós támogatással - tájékoztatta szerdán az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Hajdu Márton közölte: a 6,1 milliárd forint értékű projekt keretében ötvenhét különböző járművet és négy, úgynevezett cserefelépítményt vásárolnak 2018-ban és 2019-ben.

A projekt célja, hogy az új vízszállító, tűzoltó, valamint többcélú tűzoltógépjárművek vásárlásával a katasztrófavédelem gyorsabban, nagyobb kapacitással, modernebb felszereléssel, hatékonyabban tudja felszámolni az erdőtüzeket – mondta.

Katasztrófavédelem (Fotó: Hirado.hu/Jerez J. Gyula)

Illusztráció, Katasztrófavédelem (Fotó: Hirado.hu/Jerez J. Gyula)

Az is a céljuk, hogy a beavatkozásokkal okozott negatív környezeti hatások csökkenjenek – tette hozzá.

Közlése szerint a hatékony beavatkozás egyik feltétele, hogy a víz, illetve oltóanyag utánpótlás a vízhiányos területeken is megoldott legyen, ehhez pedig speciális vízszállító járművek kellenek. Az OKF-nek az a szándéka, hogy az erdő- és bozóttüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is hatékony műszaki felszereltséggel és megfelelő mobilitással rendelkező gépjárművekkel lehessen felszámolni.

A szóvivő szerint a projekt megvalósítását kiemelten fontossá teszik a klímaváltozás miatt kialakuló vészhelyzetek is.