Digitális iskolakezdés: lényeg a biztonság

 

Jóval nagyobb terhet jelenthet a családok számára a szeptemberi iskolakezdés a különböző felmérésekben szereplő 20-30 ezer forintos összegnél, hiszen a tanuláshoz ma már egyre inkább használt digitális eszközöket is sokan ilyenkor szerzik be. A laptop, asztali gép, tablet, wifi router megvásárlása azonban nem csak anyagi terhet, de veszélyforrást, az egyre több iskolában bevezetett Elektronikus Osztálynapló pedig információvédelmi kihívásokat is jelent a családok számára.

Digitális iskolakezdés – számos szupermarket és webáruház hirdeti a jobbnál jobb akciókat. Laptopok, asztali gépek, wifi routerek és kiegészítők. Bár a gyermekek álaltában örülnek az újonnan vásárolt eszközöknek, fontos, hogy megtanítsuk őket a biztonságos használatra is  – figyelmeztet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. tanácsadás üzletágvezetője.

Az adataink fontosabbak, mint az eszköz

Manapság az asztali számítógépek kora leáldozóban van, gyakorlatilag minden hordozható. Az előnyük egyben a hátrányuk is, nevezetesen, hogy könnyű elhagyni, ellopni, leejteni, ami által az akár százezer forintot is meghaladó „kütyünk” bizony sérülhet. Könnyű egy telefont a menzán, az iskolapadban vagy hazafelé a buszon felejteni, és mindegyik remek célpont a tolvajoknak.

Azonban amíg egy laptop vagy egy telefon elvesztése komoly veszteség lehet, sokkal nagyobb kár, ha azt veszítjük el, ami rajta van: az adatainkat, emlékeinket. Ezek védelmének első és legfontosabb szabálya, hogy valamilyen kódot használjunk – legyen az PIN, ujjlenyomat vagy jelkód – amit más nem ismer. Ez különösen fontos, mivel egy kód csak addig véd, ameddig más nem ismeri – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. szakértője fogalmazott Solymos Ákos.

Stockphoto - Internet - Számítógép - Laptop - Tablet - Gyerekek - Fiatalok - Fiatalkorú

Hozzátette: az adatainkat sajnos nem csak a fizikai lopástól kell védeni, hanem számos olyan rosszindulatú program ellen is, ami mind telefonon, mind a számítógépen keresztül fenyeget. Sokan nem gondolnak bele, de az okostelefon is csak egy „buta számítógép”. Évente megsokszorozódik az okoseszközökre írt kártevők száma. Mielőtt gyermekünk kezébe adnánk az új okostelefonját, tabletjét vagy laptopját, első dolgunk legyen, hogy valamilyen védelmet tegyünk rá. Javasolt a nevesebb gyártók megoldásait keresni, amelyek sokszor akár ingyen is elérhetőek – de itt is igaz, hogy a fizetős verziókban több funkció érhető el, kapunk hozzá támogatást, ha problémánk akad.

Célszerű megváltoztatni a hálózat nevét

Az egyik legnagyobb veszélyforrás, amit a legtöbben figyelmen kívül hagynak, azok a vezeték nélküli routerek. Kényelmesek, gyorsak, megbízhatóak, de remek lehetőséget biztosítanak a hozzáértőknek, hogy hozzáférjenek adatainkhoz.

Bővebben a témáról itt olvashat.