A barcelonai terroristák párizsi útja egyelőre rejtély

 

A francia nyomozók vizsgálják, hogy a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt tagjai miért jártak Párizsban és mit csináltak ott a támadások előtt - mondta Gérard Collomb francia belügyminiszter spanyol kollegájával, Juan Ignacio Zoidóval szerdán, a francia fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

“Néhány nappal a katalóniai merényletek előtt egy gépkocsi átjött Franciaországba, feljött Párizsig. Próbáljuk megtudni, hogy az elkövetők miért jöttek Párizsba és mit csináltak a párizsi régióban” – fogalmazott a francia belügyminiszter. “Biztosan tudjuk, hogy az egyik gépkocsi eljött a párizsi régióba” – tette hozzá, de további részleteket nem közölt.
Juan Ignacio Zoido jelezte, hogy “minden információt közölni fog a vizsgálóbíró, de minden előzetes közlés akadályozhatná a nyomozás menetét”.

A fővároshoz közeli szállodában éjszakáztak 

A Le Parisien című francia napilap hozta nyilvánosságra, hogy a cambrilsi merénylethez használt, Audi típusú gépkocsit gyorshajtás miatt lefényképezték augusztus 12-én a párizsi régióban, kevesebb mint egy héttel a 15 áldozatot követelő spanyolországi merényletek előtt. A járműben négyen ültek. A francia lapok úgy értesültek, hogy a gépkocsiban ülők egy fényképezőgépet vásároltak Párizsban, majd a fővároshoz közeli Malakoff település egyik szállodájában töltötték az éjszakát.

A belügyminiszter nem kívánta az értesülést kommentálni. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot. Francois Molins párizsi főügyész később megerősítette, hogy az Audi típusú gépkocsi augusztus 11-én és 12-én Franciaországban járt.

A francia belügyminiszter azt is elmondta, hogy a merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám “járt Belgiumban, mert egy belgiumi mecsetben akart imám lenni”.

Azt is hangsúlyozta, hogy az európai országok közötti együttműködés annál is inkább szükséges, mert a merényletek elkövetői “nem ismernek határokat”. Spanyol kollegája megerősítette, hogy “Franciaország és Spanyolország kéz a kézben dolgozik” együtt, s megköszönte a francia rendőri szervek által a spanyol kollegáknak nyújtott segítséget.