Még sosem terhelte ennyire kevés adó a foglalkoztatást

 

Adózási szempontból minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája a közérdekű nyugdíjas szövetkezet. A nyugdíjas tagok jövedelmét nem terheli sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó, sem egészségbiztosítási járulék, csak a személyi jövedelemadó (szja), illetve bizonyos esetekben még az sem.

Idén júliustól lehet alapítani közérdekű nyugdíjas szövetkezetet. Az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó Zrt. szakértői szerint ez a konstrukció – adózási szempontból – minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája. A nyugdíjas tagok jövedelmét ugyanis nem terheli sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó, sem egészségbiztosítási járulék, csak a személyi jövedelemadó (szja), de bizonyos esetekben még ez alól is mentesség kapható – tájékoztatott a vallalkozokforuma.hu.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet létjogosultságát felismerte a jogalkotó, ugyanis sok nyugdíjas szeretné a jövedelmét munkavállalás útján kiegészíteni, ami ráadásul értékes tapasztalataik átadását, számos iparágban pedig a munkaerőhiány csökkentését is segítheti. Annak érdekében, hogy ez az új konstrukció valóban vonzó lehetőséget jelentsen, a nyugdíjas szövetkezetek számos adókedvezményt is kaptak.

Stockphoto - idős - fiatal - nyugdíjas - munka

A nyugdíjas szövetkezetek számos adókedvezményt is kaptak Stockphoto

A nyugdíjas szövetkezet az üzleti év pozitív eredményéből (a profitból) úgynevezett „közösségi alapot” képezhet, amellyel teljes mértékben adómentesen lehet támogatni a tagok és közeli hozzátartozóik megélhetését, gyarapodását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közösségi alapból megvalósítható például lakásfelújítás, de oktatási célokra is fordítható, illetve akár gyógyszer vagy színházjegy is vásárolható belőle.

Bővebben a témáról itt olvashat.