Kameratisztító rendszert fejlesztettek az automatizált autókra

 

Automatikusan induló vízsugár tisztítja a Continental halszem-kamera lencséjét: így sokkal megbízhatóbb adatokat nyer a rendszer az automatizált vezetéshez.

Mindenki szeretne tisztán látni – és ez a telepített kamerák képére is igaz.

A Continental olyan tisztító rendszert fejlesztett ki a halszem kamerák részére, amely vízsugár segítségével távolítja el a lencsére kerülő piszkot. Ezekre a széles látószögű kamerákra támaszkodva egyre több asszisztens funkció támaszkodik, ami azt jelenti, hogy minden pillanatban használatra készen kell állniuk.

Hátsó kameraként segítik a sofőrt a tolatásban, ami egyébként a balesetek nagy részét okozza. Az amerikai statisztikák szerint évente átlagosan 210 haláleset és 15.000 sérülés adódik ebből. Az Amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hatóság (NHTSA) szerint, ha a tolatókamera univerzális használata elterjedne az országban, akkor nem csak a balesetek száma csökkenne, de akár 69 emberi élet is megmenthető lenne minden évben. Éppen ezért az USA-ban 2018-tól minden új autót kötelező felszerelni tolatókamerával.

2017-08-22-camera-cleaning-1-en-data-data

A halszem kamerát szintén azért telepítették a járművekbe, hogy olyan funkciók során nyújtson segítséget, mint a Surround View rendszeren alapuló automata parkolás, amely négy kamerából áll az autó elején, végén, valamint a visszapillantó tükrön, hogy teljeskörű 3D képet alkothasson a környezetről, ezen kívül a visszapillantó tükör helyettesítőjeként is funkcionálhat.

A járművön elhelyezett pozíciójuknak köszönhetően azonban ezek a kamerák ki vannak téve az időjárás és a piszkolódás hatásainak, például hó, jég vagy por formájában. Éppen ezért ahhoz, hogy garantáltan jól működjenek, tisztítani kell őket.