Hivatalos: az új Android csakugyan Oreo lesz

 

Szinte mindenki ismeri, de a Pilóta kekszet nálunk nemigen tudta kiütni a nyeregből a 8-as Android névadója. Ez a keksz sem lesz rögtön dobogós.

Hagyomány, hogy a Google az évente megújuló operációs rendszereinek valamilyen édesség nevét választja. Darab ideig ugyan tartotta magát a híresztelés, hogy idén Octopus lesz az „O”, meg is jelentek az Androidokból előcsalogatható polipos játékok. De aztán mégsem: csakugyan keksz lesz az új oprendszer.

A korábbi verziók neve Nougat (nugát), Marshmallow (mályvacukor) és Lollipop (nyalóka). Eddig talán ez utóbbi, az 5-ös Lollipop hozta a legtöbb, a felhasználók által is érzékelhető, igazi újdonságot.

Az Oreo érkezésébe nem szabad nagyon beleélni magukat az androidosoknak, mert az Androidnak nagy a töredezettsége, vagyis ahány gyártó, annyiféle frissítési tempót diktál. Jellemző, hogy a legutóbbi, azaz a tavaly ősszel kiadott Nougatból a készülékek 12,3%-án fut a 7.0, s mindössze 1,2%-án a 7.1 változat a Google Developers adatai szerint.

Android elterjedtseg 2017 augusztus

Az Oreo is várhatóan csak a Google saját Pixel és Nexus készülékeire érkezik meg most ősszel, a többi készülék tulajdonosainak lehet fél évet, évet várni. Ha egyáltalán megérkezik rájuk.

Talán ezen is akar változtatni a Google az Android Go néven egy light változat kiadásával, ami állítólag a régebbi, illetve a gyengécske mobilokon is futna. Persze a gyártók vehetnék maguknak a fáradtságot, hiszen a rendszerfrissítés még a főzött ROM-ok amatőr barkácsolóinak is egy-két hónap alatt sikerülni szokott.

Egyébként a Google előzetese alapján az Oreotól inkább az eddigi rendszer finomhangolása, mint sem forradalmi változás várható.

A napfogyatkozás alkalmából ugrándoznak az Oreo "szobra" előtt (Fotó: AFP/Jason Kempin)

A napfogyatkozás alkalmából ugrándoznak az Oreo “szobra” előtt (Fotó: AFP/Jason Kempin)

Gyorsabb lesz, kevesebb akkumulátort eszik (hmm, ezeket mintha hallottuk volna már), jön vele a kép a képben funkció, egy időben futhat majd két különböző program (például a naptárat lapozgathatjuk, míg megy a videóchat), kényelmesebb lesz az értesítés és a telepítés, megkapjuk a Google Play Protectet (már megkaptuk).

És érkezik egy halom új emoji-szmájli (csak vigyázzunk, mikor használjuk a levelezésben).