Magyarországon is rögtön beköszön a mesterséges intelligencia Samsung mobilokra

 

Nem mondhatni, hogy osztatlan sikert aratott volna a koreaiak Bixby névre hallgató személyi asszisztense. Talán majd most javul a helyzet.

A Bixby-t annyira fontosnak tartották a Samsungnál, hogy az S8 és S8+ prémiumkészülékeken külön gombot kapott a baloldali hangerőszabályozó alatt.

A koreai óriás – hosszabb távon – bizonyára nagyon sokat remél az asszisztens szolgáltatásától.

Miket tud ma a Bixby? Pláne a létező, s Androidon – így a Samsungokon is futó – Google Asszisztenshez képest?

Mesterséges intelligenciája figyeli, hogy miket, mikor csinálunk a telefonunkkal, így például késő este, a szokott időben figyelmeztet, hogy állítsuk be az ébresztést; emlékeztetőt küld, ha teendőnk van (a Google régen tudja ezt); beépül a kamerába, s valamilyen tárgyra irányítva kikeresi a hasonlókat az interneten (inkább vicces, mint hasznos tud lenni pazar tévedéseivel). Utóbbi mondható el a látnivalók felismeréséről, meg a vásárlási szolgáltatásairól is.

Ad időjárás előrejelzést, naptárat – ezek a Google Asszisztensben régen adottak.

Kép: Samsung

Bixby a mobilon (Kép: Samsung)

Ellenben a prémiumtelefonjai piacra vitelekor csak koreai nyelven (Dél-Koreában) értette meg a hangutasításokat, s mintegy hónapja beszél az USA-ban angolul. (A Google világnyelveken régen ismeri a hangutasításokat.)

Talán nem csoda, hogy a Play Áruházból számtalan olyan alkalmazás tölthető le, amelyik root jogok (és a garancia elvesztése) nélkül megengedik a Bixby külön gombja használatának átprogramozását egészen más feladatokra.

Mégis, a kezdeti döcögés ellenére érdemes várni és figyelni, hogy a világ egyik legnagyobb gyártója mihez kezd a mesterséges intelligencia felhasználásával: nyilván nem véletlenül vágtak bele a fejlesztésébe a Google, az Apple és az Amazon után.

És most számos jele van annak, hogy a Samsung elindítja az egész világon az angol nyelvű asszisztensét.

A SamMobile ugyanis észrevette a Samsung múlt heti frissítéseit, amelyek már csak szerveroldali megerősítésre várnak: Németországban állítólag felhasználók már el is érték a szolgáltatást.

Ezen kívül kijött a Facebookon egy Samsung-hirdetés, ami arra szólítja fel a Samsung készülékek tulajdonosait, hogy „készüljenek fel arra, hogy okosabb módon használják a telefont”. A Bixby logó is megjelenik a reklámban: leginkább arra lehet tippelni, hogy a Samsung holnap elindítja a Bixby-t az egész világon.

Azért pont holnap, mert a hirdetés kifejezetten augusztus 22-ről beszél. S csakugyan elég logikus lenne, hiszen a Samsung várhatóan augusztus 23-án mutatja be az újdonsült Galaxy Note 8-at.

Ha a SamMobile jól tippel, holnap érdemes lesz a samsungosoknak figyelni a frissítésre.