Leonard Cohen és Seress Rezső dalai is felcsendülnek a Spinoza Zsidó Fesztiválon

 

A tizenötödik Spinoza Zsidó Fesztivált szeptember 9. és 24. között rendezik meg Budapesten. Az idei színes programban a zenei játékoké a főszerep.

A négy bemutató mellett zenés programok, színházi előadások, koncertek és filmvetítések is várják az érdeklődőket a  Spinoza Zsidó Fesztiválon szeptember 9. és 24. között.

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak az érdeklődők: A Díva című, Karády Katalinról szóló zenés játékot először mutatják be, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera című zenés játék is szerepel az idei programban.

Az Első kétszáz évem című előadás az idei fesztivál másik premierje lesz, a Királyhegyi Pál életéről szóló monodráma mellett a Herzl című kávéházi drámát is bemutatják Makranczi Zalán főszereplésével.

Budapest, 2009. szeptember 9. A 150 éves Dohány utcai zsinagóga. Az 53,1 méter hosszú és 26,5 méter széles épület a világ legnagyobb neológ zsinagógája. MTI Fotó: Kovács Sándor

A 150 éves Dohány utcai zsinagóga.  (MTI Fotó: Kovács Sándor)

Az idei rendezvényre igazi filmkuriózumokkal készülnek a szervezők, Dénes Gábor A magyar zsidóság 2000 éves története című filmsorozatának a magyar zsidóság háború utáni életéről szóló legújabb részeit vetítik, de a Weiss Manfréd és családja életéről szóló történelmi dokumentumfilm is szerepel a programban.

Mindezek mellett Leonard Cohen, Seress Rezső és Gershwin dalai, valamit a klezmerkoncertek is szórakoztatják majd a közönséget.
Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait hallhatják az érdeklődők.

Az idei programsorozaton 78 művész lép fel, köztük Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Fellegi Balázs, Derzsi György és Masa Tamás.