Jobbik: tárgyalóasztalhoz kell ülni a devizahitelesekkel

 

A Jobbik szerint tárgyalóasztalhoz kell ülni a devizahitelesekkel, felvételkori árfolyamon forintosítani hiteleiket és utána a kártérítésükről vitatkozni - mondta Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus – akinek szavait a Parlament előtt demonstráló néhány tucat devizahiteles is végighallgatta – szóvá tette, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén, nem néznek szembe a károsultakkal, a kilakoltatások pedig “ezrével folytatódhatnak” a jövőben.

Értékelése szerint a kormány egy “milliárdos kifosztó gépezetet” legalizált, elvették az emberek pénzét és jóváírták a bankok számláján.

Árulásnak nevezte, hogy aki 160 vagy 165 forinton vett fel hitelt, annak is 256 forinton váltották át.

Z. Kárpát Dániel közlése szerint a pártnak többpontos csomagja van, a végrehajtása érdekében mindenkivel összefognának.

Az átváltás mellett a lépések között említette a kilakoltatási moratórium elrendelését a megoldásig; azt, hogy az árfolyamgátasok gyűjtőszámláján gyűlő összegeket “nyeljék le” a bankok; és állítsák meg a végrehajtói túlkapásokat.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselő-jelöltje szerint a kormány “saját körei” 180 forinton végtörleszthettek, a perekben pedig a bírák nem az adósok mellett állnak.

Úgy vélte: az európai bérunió a devizahiteleseknek is megoldás lenne, az emelkedő bérekből ki tudnák fizetni a jogszerű törlesztőrészleteket.

Z. Kárpát Dánielt kérdezték arról, hogy mi a Jobbik álláspontja arról, hogy Vona Gábor nem kért bocsánatot a nyugdíjasoktól. Azt felelte: a pártelnöknek ebben a kérdésben senkitől nem kell bocsánatot kérnie. Szerinte ezt Orbán Viktornak és képviselőtársainak kell megtenni, amiért szerinte élhetetlen körülményeket teremtettek és “ellenségkép felfestésével agresszív belpolitikai helyzetet” kívánnak fenntartani.

Kitért arra is: számos szakmai ötletük van, inkább azokról beszélne és nem “szánalmas kommunikációs vergődésekre” reagálna.

Megkérdezték arról is, hogy a Jobbik csatlakozik-e a Gulyás Márton civil aktivista által meghirdetett Közös Ország Mozgalomhoz, amely a választási rendszer átalakítását szeretné. Az alelnök úgy reagált: elengedhetetlennek tartják az átalakítást, s noha álláspontjuk szerint újabb mozgalmak alapításában nem érdemes részt venni, bárkinek a javaslatait befogadják és tárgyalóasztalhoz ülnek.