Böjte Csaba: rajtunk múlik, hogy mit hoz a holnap

 

A világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre - jelentette ki Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vasárnap Pécsett, a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén.

Az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a világ viszontagságait látva “olyan könnyen mondjuk ki, hogy nincs tovább, hogy a Jóisten elfordította az arcát”, de mint kiemelte, “igenis a sorsot meg lehet fordítani és rajtunk múlik, hogy mit hoz a holnap”.

Összefogás

Korinek László jogászprofesszorra, a Pécsről indult Magyarok kenyere program ötletgazdájára utalva döbbenetesnek nevezte, hogy egy ember kezdeményezése ilyen szép eredményeket tud elérni.

Korinek László a csapadékos időjárás miatt a Pécsi Egyházmegye Magtár elnevezésű rendezvényközpontjában megtartott ünnepségen az összefogás és a másokért tenni akarás fontosságát hangsúlyozta, majd külön méltatta a kárpátaljai gazdák idén is kiemelkedő búzagyűjtését.

Népviseletbe öltözött táncosok kenyérrel kínálják a résztvevőket a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén a Pécsi Egyházmegye Magtárában 2017. augusztus 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke közölte, várhatóan az idei adománybúza mennyisége megközelíti vagy meghaladja a tavalyi 515 tonnát.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere többek között a baranyai megyeszékhely szerepét méltatta a jótékonysági kezdeményezésben.

Növekedés

Magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 2011-ben 10 tonna búza érkezett a kezdeményezés keretében Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg 2015-ben már 440, tavaly pedig 515 tonna.

A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével. Böjte Csaba elmondta, hogy az adománynak köszönhetően alapítványuknál 2500 gyermek ellátása biztosított.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója beszél a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén a Pécsi Egyházmegye Magtárában 2017. augusztus 20-án. A Magyarok kenyere programban több mint 500 tonna búza gyűlt össze eddig, a liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el. MTI Fotó: Sóki Tamás

Ünnep

A vasárnapi központi ünnepség házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes volt, az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldotta meg. Idén is meg lehetett kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínált adomány fejében.

Az ünnepet a szervezők vasárnapi tájékoztatása szerint a jó idő esetén a Ghymes együttes Kézfogás című koncertje zárja a pécsi Sétatéren este fél kilenctől. A Pécsi Egyházmegye pedig 18 órától ünnepi szentmisére várja a hívőket a bazilikába.