Románia közel kétezer menekült befogadását ajánlotta fel a közelmúltban

 

Románia 1942 menekült befogadását ajánlotta fel a közelmúltban - közölte Teodor Melescanu külügyminiszter beszélt pénteken a Realitatea hírtelevíziónak adott interjúban.

A miniszter elmondta: a már korábban befogadott mintegy 700 menekült mellé Románia 1942 Görögországban és Olaszországban tartózkodó menekült befogadását ajánlotta fel. A miniszter kifejtette: nem szabad összemosni azokat, akik a háború vagy a politikai üldözés elől menekülnek a gazdasági bevándorlókkal.  ”Románia kinyilvánította a szolidaritását, noha azon az állásponton voltunk, hogy nem normális, hogy bevándorlási kvótákat rójanak ki ránk. Ugyanakkor kinyilvánítottuk készségünket egy bizonyos számú menekült befogadására” – magyarázta a külügyminiszter.

Teodor Melescanu hangsúlyozta, hogy Románia “hangsúlyosan részt vesz azokban a műveletekben, amelyek a Fekete-tengeri menekülthullám leállítására, a veszélyesen menekülők megmentésére irányul”.  Ugyanakkor egy olyan kezdeményezés kidolgozásán is dolgozik, amely keretében Románia ötven csendőrt és rendőrt küld az iraki biztonsági erők felkészítésére.

Szíria gyerekek egy törökországi menekülttáborban. Berlinben nem örülnek ennyire. MTI/EPA

Szíria gyerekek egy törökországi menekülttáborban. Berlinben nem örülnek ennyire. MTI/EPA

Románia 800 ezer euróval járul hozzá az Iszlám Állam elleni koalíció költségeihez

A miniszter azt is megemlítette, hogy Románia vállalta: 800 ezer euróval járul hozzá az Iszlám Állam elleni koalíció költségeihez és a háború sújtotta térség civil lakosságának a megsegítéséhez. “E négy évre szóló, évi 200 ezer eurós hozzájárulás mellett egy 340 ezer eurós hozzájárulást is vállaltunk, amelyet elsősorban a szíriai nélkülözőknek szánunk. (.) Emellett hozzá fogunk járulni – még nem rögzítettük, hogy mennyivel – a jelenleg Törökországban élő szíriai menekültek megsegítésére létrehozott EU-s alaphoz” – részletezte Melescanu az ország erőfeszítéseit.

Románia 2015-ben a kötelező kvóták ellen szavazott, azt hangoztatva, hogy a tagországoknak önkéntes felajánlások alapján kellene menedékkérőket átvenniük a migrációs nyomás által leginkább sújtott uniós tagállamoktól. A román hatóságok mindazonáltal nem tagadták meg a brüsszeli kvótarendszer alkalmazását. A román bevándorlási hivatal (IGI) a múlt hét végén közölt először adatokat a befogadott menedékkérőkről. Ezek szerint a bukaresti, giurgiui, radóczi (Radauti), galaci illetve a Máramaros megyei nagysomkúti (Somcuta Mare) befogadóközpontban összesen 521 szíriai, 131 iraki, 45 eritreai és 13 jemeni – más uniós tagállamoktól átvett – menedékkérőt helyeztek el.

A brüsszeli kvóták szerint Romániának elvileg a menedékkérők 3,8 százalékát kellene átvennie. Az első 160 ezer menedékkérő szétosztása nyomán 4180, Olaszországba vagy Görögországba érkezett migránst kellett volna Romániába telepíteni.