3 teendő, hogy ne vesszenek el a Facebook-adataink

 

Hogy velünk nem történhet meg? Hányszor kaptunk eddig ismerőstől üzenetet, hogy „A fiókomat feltörték, kérjük, hagyja figyelmen kívül a leveleimet"?

Meglehetősen gyakori esetről van szó. Mielőtt kockáztatnánk, hogy feltörjék a fiókunkat, legalább három biztonsági intézkedést érdemes megtenni.

Fotó. AFP

Fotó. AFP

1. Változtassuk meg a jelszót

Gyakran egyszerűen azért jutnak be hackerek a Facebook-fiókba, mert egyetlen, könnyen feltörhető jelszót alkalmaz a felhasználó a Gmailben, a közösségi oldalon, a fórumozáskor – mindenütt. Vagy mert VPN nélkül használt nyilvános wifit.

Időnként még az erős jelszót is meg kell változtatni. Hogy ne kelljen bajlódni a jelszógenerátorok által előállított karakterek, kis- és nagybetűk, számok jelkombinációk megjegyzésével, tökéletesen megteszi a csakis számunkra értelmes, egyetlen szóba írt kód is. Így például a kissé idétlen

akutyanemszeretiacsiposmogyorot

jelszó könnyen megjegyezhető. S a 31 betűből álló, könnyen megjegyezhető kód, „a kutya nem szereti a csípős mogyorót” egybe írva szinte feltörhetetlen.

2. Veszélyes lehet a féltékeny ex

Cseréljük a jelszót, mert sokszor nagyon is közeli ismerős töri fel a felhasználói fiókokat, s rossz pillanatában netán törli a leveket, képeket. Lehet például barát, vagy családtag, aki a vállunk fölött pillantva leolvasta a bepötyögött jelszót. Vagy éppenséggel egy ideges ex férj/feleség/élettárs.

Arról már nem is beszélve, akivel mondjuk vészhelyzetben, egy gyors javítást kérve megosztották a kódot.

3. Rendszeres mentés ad biztonságot

Minden elővigyázatosság ellenére is megtörténhet a baj, s még csak nem is feltétlen rosszindulatból. Akár egy kisgyerek is játszhat a mobilon vagy számítógépen, amiről elfelejtettünk gondosan kilépni, mielőtt átadtuk.

A Facebookra bejelentkezve a jobb felső menüben a lefelé mutató nyílra, majd az Általános beállításokra kattintva megtaláljuk a „Tölts le egy másolatot” opciót.

Facebook mentes

Eltart egy darabig, amíg a szerver összegyűjti a képeket, üzenőfali bejegyzéseket, üzeneteket és a tevékenységnaplót a Facebookos tevékenységeink előzményeivel, kezdve azoktól a bejegyzésektől, amelyekhez hozzászóltunk, vagy amelyeket kedveltünk, egészen azon dolgokig, amelyekre rákerestünk.

Személyazonosságunk igazolása után mindez letölthető a számítógépre.