Rekordot döntött a tartós befektetések száma

 

Bár a kamatadó már csupán 15 százalékos, s idéntől a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás sem terheli már a befektetéseket, a tartós befektetési számla (tbsz) népszerűsége mit sem csökken - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva felhívják a figyelmet arra, hogy a kamatadó-mentességet ígérő számlából június végéig már több mint 352 ezret nyitottak, és ezeken összesen 2259 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy a háztartások értékpapír-állományának negyede tartós befektetésben van, és egy-egy ilyen számlán átlagosan 6,4 millió forintot tartanak.

A tbsz-re akkor jár kamatadó-kedvezmény, ha az első gyűjtőévet követően legalább három évig nem nyúlnak hozzá a befektetéshez, ebben az esetben 10 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni a hozamok után. Teljesen adómentessé az ötödik évtől válik a kamat, a hozam, illetve az árfolyamnyereség.

Ugyanakkor nyugdíj-előtakarékossági számlát (nyesz) egyre kevesebben nyitnak, hiába kecsegtet a konstrukció még komolyabb adókedvezménnyel – írja a napilap. Június végén már csupán 123 ezer számla volt a hazai pénzügyi intézményeknél.

 

A nyeszre a kamatadó-kedvezmény mellett szja-visszatérítés is jár, ennek ellenére úgy tűnik, a többi nyugdíj-előtakarékossági formával nem tud versenyezni. A fél év végére 506 milliárd forint maradt csak a nyeszeken, egy átlagos ügyfél körülbelül 4 millió forintot tartott ilyen számlán.