Ez a csodanövény lehet az új cukor

 

A jázminpakóca, vagyis a sztévia (stevia) már be is tört a maistream élelmiszeriparba, olyan óriások használják, mint a Coca Cola és a Nestlé. Édesebb a cukornál, a cukorbetegek is fogyaszthatják és alig van benne kalória, a baj, hogy „egy kicsit keserű”. Ugyanakkor az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat azt állítja, 2018-ban már piacra dobja „az új cukrot”.

Az elmúlt évtizedben egy alig ismert növény, ami kétszázszor édesebb a cukornál, négy milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, gyakorlatilag mindenben feltűnik a Coca Colátol a Heinz ketchupig – kezdi a jázminpakócában rejlő őrült lehetőségeket bemutató cikkét a Bloomberg.

A növényből készülő édesítő ugyan még csak a piac egy százalékát fedi, de óriásvállalatok egyre többet költenek rá, hogy javítsanak az ízén. A Dél-Amerikában őshonos növény 2008-ig „nem volt a radaron”. A Cargill – a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata – ugyanis ekkor vezette be a Truvia édesítőjét az USA-ban, melynek a jázminpakóca volt az alapja.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Világhódítás Kínától a fogkrémekig

A kereslet 2011-ben kapott egy újabb óriási lökést, mikor az unió is engedélyezte, hogy élelmiszerekben használják. A csodaszer már a salátaöntetektől kezdve a rágógumin át a csecsemőknek szánt arctörlőkig, sőt fogkrémig alkalmazzák. Olyan cégek élnek vele a fentiek mellett, mint a Pepsi és a prémium csokikat gyártó Lindt – jelenleg több mint tízezer termékben van jelen.

A napos, meleg klímát kedvelő növényt pedig már a világ minden táján termesztik, Paraguayban, Argentínában, Kolumbiában, az USA-ban, Kenyában, Kínában, Vietnamban és Indiában – írják.

Még a cukor az úr

Az előretörés ellenére a tortából csak egy százalékot harap ki a sztévia, a kukoricaszirup hét, a más „ember által alkotott” édesítők tíz, míg a cukor 83 százalékot. Ugyanakkor az arányok változhatnak, hiszen jelenleg az elhízás és a cukorbetegség is modernkori népbetegségnek számít. Emellett a mesterséges szereket gyakran egészségügyi aggályok kísérik.

Keserű a szőlő

A jázminpakócából kivont anyagra természetes édesítőként tekintenek, alig van benne kalória, ezenfelül nullás glikémiás indexel rendelkezik, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Ugyanakkor „az íz kérdése mindig is ott volt, ami oda vezet, hogy a gyártóknak cukrokkal kell kombinálnia, hogy elfedjék a mellékízt” – mondta el John George, az Euromonitor International vegyésze.

Ugyanakkor a már fent említett Cargill azt ígérte, hogy 2018-ben a piacra kerül legújabb édesítője, az EverSweet, amit „már lehetetlen lesz megkülönböztetni” a cukortól.