Európa és az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Spanyolországot

 

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet nyomán.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának a csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet kapcsán.

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

“A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk” – fogalmazott Áder János.

Több uniós vezető részvétét fejezte ki

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki: mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta: “soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek”.

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte: “egész Európa Barcelona mellett áll”.

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a “borzalmas merényletet”. A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írta, hogy “sokkolták és elborzasztották” a barcelonai események, és szolidaritásáról biztosította Spanyolországot.

Barcelona, 2017. augusztus 17. Rendőrök elterelik az embereket a helyszín közeléből Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Legalább két ember életét vesztette, mintegy húsz megsebesült. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Barcelona, 2017. augusztus 17.
Rendőrök elterelik az embereket a helyszín közeléből Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros Las Ramblas negyedében. Legalább két ember életét vesztette, mintegy húsz megsebesült. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Macron és Theresa May is részvétét fejezte ki

Emmanuel Macron francia elnök országa szolidaritását tolmácsolta “a barcelonai tragikus támadás áldozatainak”. A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Nathalie Loiseau, az európai ügyek minisztere közleményben tudatta, hogy folyamatosan tájékozódnak a helyzet alakulásáról.

Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak. “Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival” – írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. Angela Merkel kancellár szóvivője a Twitteren ítélte el a “lázító merényletet”.

“A terroristák gyilkos őrülete Barcelonára csapott le” – írta a mikroblogon Didier Reynders belga külügyminiszter, akinek az országában a dzsihadisták szintén súlyos merényleteket követtek el korábban. A csütörtöki barcelonai merényletben egy belga nő is életét vesztette.

Trump és Putyin is reagált

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak. “A terroristáknak világszerte tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesei eltökéltek, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák őket” – mondta Tillerson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte “a kegyetlen és cinikus bűncselekményt”, és “az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését” szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata. Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség”.

Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Michelle Bachelet chilei és Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, valamint több latin-amerikai – közöttük az argentin – kormány is.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette: “Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék. Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése “olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk” – tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint “az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit”.

Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki

Ferenc pápa “mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén.

Elítélte a gázolásos merényletet hasonló merényletek által sújtott London, Párizs és Nizza polgármestere is. A munkáspárti Sadiq Khan londoni főpolgármester kijelentette, hogy a brit főváros támogatást nyújt a véres terrortámadás után Barcelonának. A brit fővárosban idén több terrortámadást követtek el. Március 22-án dzsihadisták egy kisteherautóval a Westminster-hídon, június 3-án pedig a London Bridge-nél hajtottak a tömegbe, és több embert megkéseltek. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere – ahol dzsihadisták 2015. november 13-án több mint 120 embert gyilkoltak meg több támadásban – Twitter-oldalán közzétett üzenetében aláhúzta: “Barcelona és Párizs a nyitottság, a szeretet és a tolerancia városa. Ezek az értékek erősebbek, mint a gyalázatos és gyáva terrorizmus”. Christian Estrosi, Nizza polgármestere – ahol 2016. július 14-én egy gázolásos terrortámadásban 86 ember halt meg – a mikroblog portálon támogatásáról biztosította a borzalmas támadás áldozatait.