Belgiumban is bíróság elé kell állnia Salah Abdeslamnak

 

Gyilkossági kísérlet miatt bíróság elé kell állnia Belgiumban a 2015. november 13-i párizsi merényletek feltételezett főszervezőjének, a jelenleg Franciaországban őrizetben tartott Salah Abdeslamnak, aki a vádak szerint tavaly rátámadt a rendőrökre egy brüsszeli házkutatás során - jelentette be csütörtökön a belga szövetségi ügyészség.

A rendőrség tavaly márciusban, még a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált.

A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek; kettőnek – köztük Abdeslamnak – viszont sikerült elmenekülnie a háztetőkön át. A lövöldözésben több rendőr is megsebesült. A szökevényeket néhány nappal később elfogták.

Salah Abdeslam. MTI/EPA

Salah Abdeslam. MTI/EPA

Gyilkossági eljárás és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Abdeslam és társai ellen Beligumban

Az ügyben Abdeslam és társa, Soufien Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A vádhatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, és az sem biztos, hogy azon Salah Abdeslam személyesen jelen lesz.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban.