Több száz migránst mentettek ki a tengerből spanyol hajók

 

A spanyol tengeri mentőszolgálat hajói szerdán hét különböző csónakból 339 olyan migránst mentettek ki a Földközi-tengerből, akik az észak-afrikai partoktól próbálták elérni a spanyol partokat.

A szolgálat beszámolója szerint a kimentett embereket három hajón szállították el a dél-spanyolországi Tarifa városához. A kimenekített migránsok között van 11 nő, 8 kiskorú és egy csecsemő is. Többségük a körülményekhez képest jól van, bár némelyiküknél a kihűlés tünetei jelentkeztek.

A tengeri mentőszolgálat elmondása szerint a Cádizba eljutni szándékozó migránsok többsége az észak-afrikai – úgynevezett magrebi – térség valamelyik országának állampolgára, egy kis részük pedig fekete-afrikai.

Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter korábbi közlése szerint Spanyolországban az idei év első felében az előző év első feléhez képest kétszer annyi, csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, az észak-afrikai exklávék, Ceuta és Melilla területére pedig eddig több mint ötezren próbáltak meg átjutni.