Szent-Iványi: hagyja abba az Európa-ellenes hisztériakeltést a kormány!

 

Az "Európa-ellenes hisztériakeltés" abbahagyására szólította fel a kormányt a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szent-Iványi István felhívta a kabinetet, konstruktív módon álljon hozzá a közös európai ügyekhez, és haladéktalanul kezdje meg az euróövezethez való csatlakozás előkészítését.

Ellenkező esetben Magyarország elszigetelődhet és “Európa páriájává” válhat – vélte a politikus.

Szent-Iványi István közölte: “repedések” jelentek meg a visegrádi négyek együttműködésében.

Ausztria, Csehország és Szlovákia részvételével alakult úgynevezett slavkovi háromszög kormányfői egy hét múlva Salzburgban találkoznak Emmanuel Macron francia elnökkel. A találkozón a kétsebességes Európáról, valamint a kelet-közép-európai munkavállalók jogainak és szociális juttatásainak korlátozásáról szóló elképzelésekről tárgyalnak – tette hozzá.

A V4-ek elnöki tisztségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor szeptemberre egy hasonló találkozót szervezett, amire szintén meghívta Emmanuel Macront, de ha jövő héten megegyezés, esetleg különalku születik, akkor kérdéses, van-e még értelme az őszi találkozónak – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a Liberálisok a kezdettől aggodalommal figyelték a 2015 januárjában létrehozott slavkovi háromszöget, de annak résztvevői folyamatosan azzal nyugtatták Magyarországot és Lengyelországot, hogy az együttműködési forma nem riválisa a V4-eknek, inkább csak kiegészíti azok működését.

A slavkovi háromszögnek mára viszont politikai dimenziói is vannak, és a visegrádi négyek helyett egyre inkább visegrádi “kettő plusz kettőről” lehet beszélni – jelentette ki Szent-Iványi István. Végül azt mondta, nem hiszik, hogy a visegrádi platform felbomlik, de tartanak jelentősége zsugorodásától.