Merkel mindent bevet az utolsó hat hétben

 

Hat hetes kampány választja el Angela Merkel német kancellárt negyedik kormányciklusától. Szeptember 24-én az urnák elé járulnak a szavazásra jogosult német állampolgárok, a 12 éve hivatalban levő kancellár kockázatkerülő politikája szakértők szerint újabb győzelmet hozhat a kormánykoalíciónak. A globális hangulat azonban más jövőképet vetít előre, sok múlhat a koalíciós tárgyalásokon is, mivel az augusztusi felmérések szerint patthelyzet alakulhat ki a német pártok között.

Erős támogatással kezdi a szövetségi választás előtti hat hetes kampányát Angela Merkel: a német kancellár 15 százalékkal előzi meg szociáldemokrata kihívóját, Martin Schulzot. A kampány ugyan még tartogathat meglepetéseket, de Merkel csapata egy impozáns, 50 állomásos országos körúttal tervezi visszaállítani az ország kancellárba vetett hitét.

Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Schulz rövidtávú sikere után patthelyzet alakulhat ki

Miután Martin Sculz bejelentette, hogy párbajra kel a német kancellárral az ország irányításáért, drámai hanyatlásnak indult a hatalmon levő kormánykoalícióba vetett bizalom. Márciusban a szociáldemokraták átvették a vezetést 31 százalékpontos támogatásukkal, míg a Merkelékbe vetett bizalom mindössze 30 százalékpontra volt elegendő. A CDU-CSU koalíció azonban gyorsan taktikát váltott, és hat héttel a választások előtt 15 pontos előnyre tett szert Schulz pártjához képest: immár a 40 százalékos támogatottság küszöbét súrolják.

Augusztus elején azonban patthelyzet alakult ki a német pártok között. A konzervatív uniópártok (CDU/CSU) és a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) támogatottsága éppen ugyanannyi, mint az összes többi párté együtt – derül ki a Forsa közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. A kutatás szerint a Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót és a Keresztényszociális Uniót a lakosság 40 százaléka támogatja, a parlamentből négy éve kiesett liberális Német Szabaddemokrata Párt pedig 7 százalékon áll. Együtt 47 százalékot tesznek ki, pontosan ugyanannyit mint az összes többi párt együtt.

Mindeközben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a vezető pártoktól elmaradva, támogatottságának felét elveszítve, mindössze 8 százalékkal néz elébe a szeptember végi választásoknak. Az év elején Frauke Petry pártvezető a francia Marine Le Pennel és a holland Geert Wilderssel karöltve próbálta népszerűsíteni euroszkeptikus retorikáját, de szövetségeseihez hasonlóan ősszel az ő pártja is minden bizonnyal kiesik a kormánykoalícióból.

Merkel kockázatkerülő politikát folytat, jól tudja, hogy az idő neki dolgozik – mondta Andrea Roemmele berlini politológus a kancellár esélyeiről, de a globális hangulat ellentmond a szakember véleményének.

Merkel és a kívülállók kora

A német választást egész Európa visszatartott lélegzettel figyeli majd. A tömeges bevándorlás okozta uniós válsághelyzet és az euroszkepitus hangulat megerősödése ellenére a szakértők arra számítanak, hogy a németek idén is az ismert politikai irányvonalat választják.

A “kívülállók kora” azonban nem kedvez a német kancellár elképzeléseinek. Az elégedetlen amerikaiak egy ingatlanmágnást választottak elnöküknek, a Francois Hollande tehetetlenségén bosszankodó franciák pedig egy fiatal, sokak szerint tapasztalatlan bankár kezébe helyezték a sorsukat. A Brexit időhúzásába belefáradt britek már-már megbánták az EU ellenében hozott döntésüket, de a hatalomba tíz körömmel kapaszkodó Theresa May esete intő jelként szolgálhat a biztonságos döntéseket hozó német választópolgárok számára: az egy helyben toporgás könnyedén megbosszulhatja magát.

A német választás kimenetele az egész geopolitikai színteret megváltoztathatja. Az eredmény az uniós viszonyok alakulása mellett kihatással lehet az amerikai, a kínai, a francia és a török kormánnyal kialakított kapcsolatokra is. Közgazdászok szerint a németek uniós megítélésénél az is sokat nyomhat a latban, hogy a Kereszténydemokrata Unió milyen partnert választ majd a kormányzáshoz.

A német választás eredményét ugyan még napokig nem tudjuk meg, de a szeptember 24-i voksolás után kiadott felmérések minden bizonnyal pontos képet alkotnak a következő kormánykoalíció felépítéséről. Bár ezek az exit pollok rekordidő alatt jelennek meg az internetes portálokon, maga a kormányalakítás hetekig vagy hónapokig is elhúzódhat.