Portugália Európától kért tűzoltó segítséget

 

Több mint háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Portugáliában, miután Lisszabon segítséget kért Európától erdőtüzei megfékezéséhez.

Constanca Urbana de Sousa belügyminiszter szombaton este fordult külföldi segítségért – egyebek közt tűzoltó repülőgépekért -, mert félő, hogy a kánikula és a fel-feltámadó szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy további tüzek keletkeznek. Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották az oltókat, ez volt idén a napi “rekord”.

Erdőtűz pusztít a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. június 18-án. A tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett, több mint ötvenen megsérültek. Többen füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. A tűz megfékezésében 733 tűzoltó vesz részt. (MTI/EPA/Paulo Novais)

Erdőtűz pusztít a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. június 18-án. A (MTI/EPA/Paulo Novais)

Bár egész nyáron tüzek pusztítottak Portugáliában, a június közepén történt tragédia nem ismétlődött meg. Akkor több mint hatvanan vesztették életüket erdőtűz miatt, és a katasztrófát követően a hatóságok jóval lendületesebben ürítettek ki településeket, zártak le utakat tüzek fenyegette vidékeken.

Az idén nyáron eddig már 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában, több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában.