Az MSZP-re várnak Gyurcsányék, ám Botka távol maradna

 

A Demokratikus Koalíció szerint továbbra is az MSZP térfelén pattog a labda, vagyis a szocialistákon múlik, hogy összefog-e a két baloldali párt, vagy sem – ezt mondta Gyurcsány Ferenc pártjának szóvivője. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanis hónapok óta azt hangoztatja: Gyurcsány Ferencnek nincs helye az összefogásban. Ennek ellenére legutóbb éppen Gyurcsány segítette ki a szocialistákat egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása kapcsán.

A DK és az MSZP legutóbb egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása miatt fogott össze. Ennek összehívásához ugyanis 40 képviselő támogatására volt szüksége az MSZP-nek, amit végül csak a DK és Gyurcsány Ferenc segítségével lett meg. Csakhogy Botka László a DK-t kifelejtette a felsorolásból.

„Az MSZP az LMP és független képviselők sikeresen érték el, hogy két rendkívül fontos ügyben rendkívüli parlamenti ülést kelljen tartani” – fogalmazott.

A DK szerint Botka Lászlónak nem kellene eltitkolnia, hogy megállapodott Gyurcsány Ferenccel és pártjával, hiszen nélkülük a szocialisták elbukták volna a kezdeményezést.

Botka színrelépése óta azt hangoztatja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-nak nincs helye egy baloldali összefogásban. Vagyis csak akkor lép szövetségre a DK-val, ha az megválik az elnökétől.

A DK erre nem hajlandó, viszont továbbra is azt gondolják, hogy lesz DK -MSZP összefogás.

„Ha rajtunk múlik, akkor ez már hónapokkal ezelőtt megtörtént volna. Amióta Botka László megérkezett, mint miniszterelnök-jelölt, ennek most már 8 hónapja, azóta nem volt ez ügyben előrelépés. Remélhetőleg azáltal, hogy az idő megy, szocialista barátaink is megértik, hogy az a felelősség rajtuk áll vagy bukik, hogy lesz-e ilyen megállapodás” – fogalmazott Gréczy Zsolt.

A DK szóvivője elmondta azt is: megkezdték a 106 egyéni választókörzet DK-s jelöltjeinek felkészítését. Emellett azonban továbbra is nyitottak maradnak az ellenzéki együttműködésre.