Elfogták a valenciai fegyveres lázadás vezetőjét

 

A venezuelai biztonsági erők elfogták a múlt hét végi valenciai fegyveres lázadás vezetőjét és egy másik dezertált katonatisztet, aki részt vett a laktanya elleni támadásban - jelentette be pénteken Vladimir Padrino védelmi miniszter.

A hatóságok vasárnap jelentették be, hogy leverték azt a kisebb lázadást, amelyet Nicolás Maduro elnök kormánya ellen kíséreltek meg végrehajtani a fővárostól keletre fekvő Valencia nagyváros közelében, egy katonai bázisnál, közlésük szerint a “terrorista támadás” résztvevői közül kettőt megöltek, további hetet pedig őrizetbe vettek. Előzőleg, vasárnapra virradóra a közösségi médiát bejárta egy videó, amelyen egy csoport katonai egyenruhában lévő férfi bejelenti felkelésüket, alig két nappal a kormánypárti alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását követően.

A csoport vezetője, a Nemzeti Gárdából 2014-ben eltávolított Juan Caguaripano százados azt mondta, lépésük Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen irányul, de nem államcsínyt hajtanak végre, hanem “polgári és katonai akciót az alkotmányos rend helyreállítása érdekében”.

A venezuelai védelmi minisztérium akkori nyilatkozata szerint az összeesküvők közül néhányan elmenekültek a laktanyából általuk ellopott fegyverekkel, ezért a biztonsági szervek nagy erőkkel kutatni kezdtek utánuk.

Padrino védelmi miniszter pénteki bejelentése szerint elfogták a húsztagú csoport egyik tagját is, Yefferson García dezertált hadnagyot.

Caguaripanót lázadás és árulás vádjával távolították el a hadseregből 2014-ben, azóta száműzetésben élt.