Szakad a koalíció, de mégis marad - kormányválság szlovák módra

 

Felmondta a hárompárti koalíciós megállapodást a második legerősebb párt, a Szlovák Nemzeti Párt. Szakértők szerint a lépés mögött csak figyelemelterelés állhat, miszerint a korrupciós botrányba keveredett oktatási miniszterükről akarják a figyelmet elterelni. Az se igen valószínű, hogy előrehozott választások lesznek északi szomszédunkban, állítja a Magyar Koalíciós Párt (MKP) elnöke.

A hír kapcsán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Menyhárt József, az MKP elnöke úgy fogalmazott: világosan látható, hogy ezt a szlovák kormányt a lobbi tartja össze. Maga a korrupciós botrány egy 600 millió eurós uniós támogatás körül robbant ki, pontosabban azért, mert ennyi pénz került ki a szlovákiai oktatásból – jelentette ki a pártelnök.

Szerinte az eset is világosan megmutatja, hogy a Fico-kormány „milyen preferenciák és elvek mentén dolgozik”.

A pártelnök úgy látja, hogy nagyon komoly a botrány, de ennek ellenére a koalíció megtartotta az oktatási minisztert, és az is mutatja ennek a kormánynak a morálját, hogy a most kilépő fél nem akarja bedönteni a kormányt, tehát valószínűleg belső egyezségek kötöttek.

Érdek köti össze a kormánypártokat

Menyhárt szerint a Híd-Most nevű szlovák-magyar pártot nem érhette nagyon meglepetésként a szakítás, de úgy tűnik, azért volt az SNS lépésében meglepetésfaktor, viszont attól nem fél, hogy az érdek ne kötné őket össze a jövőben.

Mindazonáltal, fejtette ki, ez már a Fico-kormány második komoly válsága, az emberek bizalmát bizonyosan eljátszották már. Jósolni ugyan nem szeretne, de úgy látja, a mostani koalíció fog tovább kormányozni, úgy is, hogy a Híd-Most szerepe tovább fog gyengülni.

Saját pártjának esélyeit egy esetleges előrehozott választáson jónak látja Menyhárt, aki szerint amióta új elnökség van a pártban, azóta folyamatosan a parlamenti küszöb közelében mérik a pártot. A megyei választásokra készülődve erős regionális programot dolgozott ki az MKP, a felvidéki magyarság problémáira komoly csomaggal akar válaszolni, akár nemzetpolitikai értékek mentén is – fejtette ki.