Kína ösztönzi a járműmegosztó szolgáltatások terjedését

 

A tömegközlekedési lehetőségek javítását és a nagyvárosi dugók enyhítését szem előtt tartva egységes szabályozást készítenek elő a járműmegosztó szolgáltatások elterjedésének ösztönzésére - írja a pekingi közlekedési minisztérium és vidékfejlesztési minisztérium kedden kiadott közös javaslattervezete.

A járműmegosztó szolgáltatások a legmodernebb technológiák, műholdas navigáció és helyzet-meghatározás, valamint a mobil internet által nyújtott lehetőségeket veszik igénybe, alternatívát nyújtanak a nagyvárosi tömegközlekedésben és enyhítik a magán személygépkocsik és parkolóhelyek iránti igényt is.

A javaslattervezet leszögezi, hogy a szolgáltató cégeknek ellenőrizniük kell a felhasználók személyazonosságát és optimalizálniuk kell az adott térségben rendelkezésre álló járművek kínálatát. Gondoskodniuk kell ugyanakkor a szolgáltatást ellátó járműveinek biztonságos működéséről, valamint az ügyfelek személyes adatainak és számláinak védelméről is.

A dokumentum a letéti összegek befizetése helyett a kredit-alapú üzleti modell alkalmazását javasolja a szolgáltatóknak a felhasználók megbízhatóságának értékelésére.

A megosztott használatú járművek parkolásához külön területet kell biztosítani a bevásárlóközpontoknál és a nagyobb lakótömbök környezetében, valamint a járművek utcai parkolását is kedvezményben kell részesíteni a javaslatterv szerint. A gépjármű megosztó szolgáltatásokat bátorítani kell az elektromos és hibrid járművek használatára flottájukban.

A minisztériumok hasonló javaslattervezetet bocsátottak ki az elmúlt héten a kerékpár megosztó szolgáltatásokra vonatkozóan is.

Kínában a használati eszközök megosztásával foglalkozó ágazat (sharing economy) tavaly 3,45 ezer milliárd jüan (514 milliárd dollár) forgalmat bonyolított, több mint dupláját a 2015-ös forgalomnak.