Doktor Reménykedő kitalált egy nyelvet

 

A 19. század végén kidolgozott mesterséges nyelv, az eszperantó nagy sikert ért el születése óta: nyelvészek szerint a világon még napjainkban is egymillióan beszélik alkalmanként, a legelterjedtebb mesterséges nyelv. Az első eszperantó tankönyv 130 éve, 1887. július 26-án jelent meg – oroszul.

Az eszperantó nyelv létrehozója, Ludwik Lazarus Zamenhof lengyel orvos 1859-ben született. Az akkor Oroszországhoz (ma Lengyelországhoz – a szerk.) tartozó Bialystokban nőtt fel. Zamenhof a városban együtt élő öt nemzetiség – a lengyel, a zsidó, az orosz, a német és a fehérorosz – állandó forrongását a közös nyelv hiányával magyarázta.

Azt gondolta, hogy egy mesterséges nyelv semleges közvetítőként szolgálhatna a különböző nemzetiségű és vallású emberek között.

Ludwig Zamenhof /Ludowik/ lengyel orvos, az eszperantó nyelv megalkotója. MTI Fotó/NSZK

Orosz eszperantó

Az orvos 1887-ben tette közkinccsé az eszperantót. A gyanakvó cári kormányzat a nyelvet és követőit gyakorlatilag száműzetésbe kényszerítette, de a siker külföldön azonnali és elsöprő volt.

Az eszperantó ábécéje 28, csakis egy hangot jelölő betűből áll, írása fonetikus. A szóhangsúly mindig az utolsó előtti szótagra esik, a névelőnek egy alakja van. Szókincsének nagy része sok nyelvben azonos tövekből ered.

Az első eszperantó nyelvkönyv orosz nyelven jelent meg Chaim Kelter nyomdájában Varsóban, Международный языкъ. Предисловіе и полный учебникъ (Nemzetközi nyelv. Előszó és teljes tankönyv) címmel – tekint vissza a kezdetekre a Nyelv és Tudomány.

Zamenhof Dr. Esperanto (Doktor Reménykedő) álnéven publikálta nemzetközi nyelvét. Az első eszperantó tankönyv Unua Libro (Első könyv) néven vált ismertté, melynek még 1887-ben megjelent lengyel, német és francia nyelvű fordítása is, 1888-ban pedig első angol nyelvű változata.

Hazánkban az első eszperantó nyelvkönyv 1898-ban jelent meg, Barabás Ábel tollából. Kiadása nem kisebb vihart kavart az itthoni sajtóban, mint Zamenhof 1887-es első nyelvkönyve – írja a Nyelv és Tudomány.

1889-ben megjelent az első eszperantó újság, 1903-ban pedig megalakult az Eszperantó Világszövetség.

Az eszperantó atyja 1917. április 14-én halt meg Varsóban, ma is az ottani zsidó temetőben nyugszik. Világszerte ezernél több helység, utca, sőt egy kiségitest is viseli nevét.

Budapest, 1957. március 27. Pechan Alfonz tanár az egyik diáknak magyaráz az eszperantó nyelvtanfolyamon. A Pedagógus Szakszervezet Nyelviskolájának tanfolyamát a Rákóczi Ferenc gimnáziumban tartják. MTI Fotó: Pap Jenő

Budapest, 1957. március 27. Pechan Alfonz tanár az egyik diáknak magyaráz az eszperantó nyelvtanfolyamon. A Pedagógus Szakszervezet Nyelviskolájának tanfolyamát a Rákóczi Ferenc gimnáziumban tartják.
MTI Fotó: Pap Jenő

Nyelvvizsgákon is népszerű

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ statisztikái szerint a legtöbben, egymillió 27 ezren angolból szereztek bizonyítványt 2007 és 2016 között. A második legnépszerűbb nyelv a német, amelyből 356 ezren vizsgáztak a tíz év során. Sokan választják az eszperantót is, az említett időszakban 44 866-an tettek nyelvvizsgát belőle. Franciából hozzávetőleg 30 ezren, olaszból több mint 17 ezren, spanyolból pedig csaknem 15 ezren vizsgáztak ez idő alatt.

Az eszperantó nyelvvizsgázók körében tapasztalt népszerűsége könnyű megtanulhatóságának köszönhető – a nyelv gyakorlati hasznossága mindazonáltal sokak szerint megkérdőjelezhető.