Bűnösnek vallotta magát a WannaCry elleni küzdelem hőse

 

Beismerte bűnösségét, kártékony adathalász programok írását és terjesztését Marcus Hutchins angol informatikus, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy sikerült leállítani a májusban világszerte hatalmas károkat okozó WannaCry nevű zsarolóvírust terjedését - írta szombatra virradóra a The Daily Telegraph című brit napilap ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Hutchins egy Las Vegas-i bíróságon tett beismerő vallomást. A bíró úgy döntött, hogy 30 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezi, de nem használhat sem számítógépet, sem internetet, le kell adnia az útlevelét, hollétét pedig GPS navigációs rendszerrel fogják nyomon követni. Ügyvédje, Adrian Lobo  közölte az NBC hírtelevízióval, hogy védence hétfőn hagyhatja el a fogdát, és Wisconsinba repül, ahol kedden egy kerületi bíróság elé kell állnia, amely vádat emelt ellene.

Hutchins szerte a világból, “különböző forrásokból” kap támogatást, hogy kifizesse az óvadékot – tette hozzá.

A brit informatikust szerdán tartóztatta le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a nevadai Las Vegasban, ahol ő éppen számítógépes támadásokkal foglalkozó két konferencián vett részt.  Hutchinst és egy meg nem nevezett, egyelőre szökésben lévő bűntársát rajtakapták az FBI beépített ügynökei a kártékony kódok eladásán, emellett pedig internetes üzenetváltásaik is bizonyítékokat szolgáltatnak bűnös üzelmeikről.

Hutchinst 2014 és 2015 között végzett tevékenysége miatt vonják majd felelősségre. A szakmában MalwareTech néven ismert 23 éves számítógépes szakembert azzal vádolják, hogy a szóban forgó időszakban a banki rendszerek megkárosítására alkalmas, Kronos nevű kártékony szoftverek – számítógépes vírusok – készítésében vett részt. Ezek a vírusok a fertőzött számítógépekről banki információk kódjait lopják el.

Amerikai tisztségviselők hangsúlyozták, hogy a letartóztatásnak nincs köze a májusban közel 150 országban rendkívül gyorsan elterjedt, és kórházak, bankok, vállalatok, vasúttársaságok működését megbénító WannaCry zsarolóvírus ügyéhez.

Hutchinst a WannaCry vírus elleni küzdelem “hőseként” tartják számon: ő segített ugyanis a zsarolóvírus semlegesítésében. Felfigyelt arra, hogy a vírus megpróbál kapcsolatba lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe, ez a hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve és nem tartozott hozzá honlap.

Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta az internetes címet, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Mint kiderült, ez egyben aktiválta a vírus egyik kódját, amely gyakorlatilag kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését. Szakértők szerint ezzel több mint százezer újabb számítógép fertőződését sikerült megakadályozni világszerte.