Magyar bor a nyári kedvenc Nyugaton

 

"Magyar csodaként" emlegetik Londonban a Tokaji bort. Hazánk egyik leghíresebb bora az idei év egyik legkedveltebb terméke a brit piacon. Éttermekben, szállodákban, kocsmákban és szupermarketekben is megtalálhatjuk a karakteres ízű, félédes magyar terméket.

A britek ezidáig inkább a francia, olasz vagy spanyol borokat vásárolták, ám idén nyáron népszerűbbek a tokaji borok, mint valaha. A brit kiskereskedők egyre több helyre szállítanak magyar termékeket, köztük Michelin-csillagos éttermekbe és szállodákba is.

Fotó: Stockphoto

Fotó: Stockphoto

A Lidl szupermarket – amely számos érdekes borfajtát sorakoztat fel üzleteiben – is arról számolt be, hogy egy félédes Tokaji gyöngyöző bor az egyik legnépszerűbb termékük. Egy palackot 6,99 GBP árulnak, és igazi „magyar felfedezésnek” tartják.

A Lidl más Tokaji borfajtákat is készletez, úgy mint a Chateau Dereszla Tokaji Furmint(ja) (5.99 GBP), és egyéb, Magyarországon őshonos Furmint szőlőből készült száraz fehér borokat. A Lidl Magyarország 2016-ban több mint 6 millió palack bort forgalmazott a többi piacára, mely kétszerese a 2015-ös mennyiségnek. Ez azt is jelenti, hogy magyar borok adják a Lidl borválasztékának több mint egyharmadát.

A tokaji borvidék 2000-ben mutatkozott be először Angliában, ahol a nagykövet úr átadott egy palack százéves tokaji aszút az anyakirálynő 100. születésnapjára. Az anyakirálynő a kancellárján keresztül megköszönte a magyar kormány és a kereskedőház figyelmességét, majd hozzátette: „végre egy hasznos ajándék”.