Katasztrófa közelében a légi közlekedés

 

Hosszú sorokra és késésekre számíthatnak az utasok néhány európai reptéren. Elsősorban a madridi, lisszaboni és mallorcai útra indulók érintettek a határoknál lévő személyzet hiánya és a szigorúbb biztonsági ellenőrzések miatt.

Európa egyik legnagyobb légitársaságának csoportja figyelmezteti azokat, akik Európába vagy onnét kívánnak nyári szabadságukra utazni, hogy késésekre kell számítani a keményebb schengeni határellenőrzések miatt – írja internetes oldalán a The Guradian.

Aage Duenhaupt, az A4E csoport szóvivője (amelyhez többek között a BA, az International Airlines Group, a Ryanair és az easyJet is tartozik) szerint már így is több ezer járat késik a néhány uniós reptéren bevezetett szigorúbb ellenőrzés miatt.

Duenhaupt arra figyelmeztetett, hogy ezen a hétvégén, az egyik legforgalmasabb időszakban az Egyesült Királyság repülőterein akár két órás késések is lehetnek az indulásoknál, mivel nagyjából kétszázezren érkeznek vagy indulnak Mallorcára most.

Köln, 2013. március 8. Utasok várakoznak a Köln-Bonn repülőtéren 2013. március 8-án, miután sztrájkolnak a biztonsági szolgálatok munkatársai. A sztrájk miatt több járatot töröltek. (MTI/EPA/Oliver Berg)

(MTI/EPA/Oliver Berg)

“Amennyiben a spanyolok a határellenőrzésnél nem vezetnek be valamilyen vészhelyzeti tervet a várólisták elkerülése és az utasok gyorsabb áthaladásának érdekében, elkerülhetetlenek lesznek a késések” – mondta.

Az időszakos késések a márciusban, a párizsi és brüsszeli terrortámadások miatt bevezetett új EU-rendeleteknek köszönhető. Az új szabályozás mind a belépő, mind a kilépő utasok vizsgálatát követeli meg azoknál, akik a schengeni övezeten kívülről érkeznek. Ezeknek a személyeknek az adatait több adatbázisban ellenőrzik.

A tagállamok ugyan még nem kötelesek minden nem schengeni személy útlevelét ellenőrizni októberig, ekkor lép majd hatálya az EU 2017/458-as rendelete, de már most több repülőtér így jár el. Vannak, akik pedig helyszíni ellenőrzéseket végeznek.

Az utasok visszajelzései szerint a késések nem egyetemesek, függnek a repülőtértől, a napszaktól, valamint a határellenőrző személyzet szolgálati idejétől is.

Repülőtér - Ferihegy - Liszt Ferenc - Indulás - Utazás

Az A4Eszóvivője nyilatkozatában kijelentette, hogy a problémákat „az uniós határellenőrzések jelentős hiányosságai okozzák, nem felelnek meg a szigorított bevándorlási ellenőrzéseknek”. Hozzátette, hogy ennek eredményeképpen néhány utas lekéste járatát.

 

Megjegyezte, hogy felszólították az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy találjanak “gyors megoldást” a problémára.

Egyes reptereken már növelték az alkalmazottak és a berendezések számát a katasztrofális helyzet elkerülése végett. Franciaországban, a legnagyobb forgalmú légikikötőkben 87 automatikus útlevél-leolvasót telepítenek. Az Air Caraïbes elnöke, Marc Rochet elmondta, hogy Orly-ban a helyzet elérte a kritikus szintet: 320 órányi késéssel kellett számolni az útlevél-ellenőrzésnél a nemzetközi járatok utasainak. Hozzátette, majdnem lázadás tört ki.