Új rekordot ért el az emberi civilizáció – nem nagy dicsőség

 

Az emberiség idén már augusztus elejére nagyobbat harap ki a természetből, mint amekkorát a bolygónk pótolni tud. A Föld nem bírja az ember tempóját, a lassítás része lehet egy vegetáriánus lakoma is.

Újabb hat hat nappal korábbra került az Ökológiai Túlfogyasztás Napja, vagyis idén már augusztus 2-án eléri az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. A dátum évről évre előrébb kerül.

A természet nem bírja a tempót

Az ökológiai túlfogyasztás oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amit az óceánok és az erdők el tudnak nyelni, és gyorsabb ütemben halászunk és vágunk ki erdőket, mint amilyen ütemben azok újra tudnának termelődni.

Annak, hogy többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra, olyan konkrét negatív hatásai vannak például, hogy gyakoribbak a hőségriadók Magyarországon, az egész világon kevesebb a rendelkezésre álló tiszta víz és ehető hal – közölte már a nap „alkalmából” a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület.

Illusztráció - globális felmelegedés (Fotó: EPA/Franck Robichon)

Illusztráció. (Fotó: EPA/Franck Robichon)

Egyszerű jobbítani a világon

Környezetvédők szerint a bolygó természeti erőforrásainak kizsákmányolása ellen például azzal is tehet bárki, ha tesz néhány egyszerű fogadalmat. Az egyik, hogy rendez egy vegetáriánus vacsorát. Ezzel nem csak az iparszerű, és világszerte sok esetben rengeteg szenvedést okozó húságazattal szemben mutathat alternatívát, hanem a környezetet is óvhatja.

A húsipar, illetve a hozzákapcsolódó állattenyésztés ugyanis a legnagyobb vízfogyasztók közé tartoznak. Egységnyi hús előállításához nagyságrendekkel több víz kell, mint növényi eredetű táplálék esetében. Ezen kívül az állattenyésztés rendkívüli mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok felszaporodásához a légkörben. Főleg a a kérődző állatok tartásával kerül szén-dioxid és metán a légtérbe.

Ne zacskózz!

Egy húsmentes vacsora mellett az sem tűnik kivitelezhetetlennek, hogy a bolygó sorsáért aggódók jobban figyeljenek oda, mennyi szemetet termelnek, első körben csökkenthetik a miatt keletkező papír- vagy műanyaghulladék mennyiségét. Ehhez kezdetben annyi is elég lehet, hogy vásárláskor nem tesznek mindent zacskóba, amit nem feltétlenül muszáj, illetve nem kérnek alkalmanként mindig új plasztikszatyrot a pénztárostól.

Az autóba sem mindig indokolt beülni, környezetkímélőbb, és még gyorsabb is lehet a közösségi közlekedés, a biciklizésről nem is beszélve. Ja, és persze mindig zárjuk el a csöpögő csapot, meg kapcsoljuk le a fölöslegesen égő lámpát, amivel ugyan messze nem lövünk túl a környezetvédelmi célokon, de ennyit is megéri megtenni. Mint a CEEweb hangsúlyozta, mindannyian képesek vagyunk kis változásokra a mindennapi életünkben, ami globális szinten pozitív eredményeket hoz.