Nagy meleg, kutyasors és macskajaj: így könnyítse meg kedvence életét!

 

Akár negyven fok fölé is emelkedhet a héten a hőmérők higanyszála. A kánikula rettenetesen megviseli az emberi szervezetet, főként azokét, akik sokat szenvednek a hektikus időjárási viszonyok miatt, vagy egyéb egészségügyi problémáik vannak. Azonban ha saját szenvedésünk eltereli a figyelmet arról, hogy kisállataink életet is megnehezíti a hőség, annak komoly következményei lehetnek.

Nemhogy kisállatot, sokszor a csecsemőket is hajlamosak az emberek bezárni az autóba – sok ilyen történetet lehet olvasni a nyári híradásokban. Számtalanszor megesett már, hogy egy ilyen történet tragikus véget ért. Nem árt szem előtt tartani: a kánikulában autóba zárt kisállat hasonlóan szenved, mint a gyerek.

MTI fotó: Rosta Tibor

MTI fotó: Rosta Tibor

„Izzadni jó, értem?”

Házi kedvenceinket nem áldotta meg a természet verejtékmirigyekkel, ami azt jelenti, hogy nem tudnak izzadni.

„A kutyák és a macskák tehát egyféleképpen hűsíthetik magukat: lihegéssel. Pontosan emiatt a testhőmérsékletük gyorsabban megemelkedik mint az embereké, gyorsan túlhevülnek, és végül hőgutát kapnak” – részletezte dr. Jakab Csaba állatorvos. Hozzátette, a kutyasétáltatást érdemes a kora reggeli, vagy késő esti órákban elvégezni, hiszen az aszfalt akár 60 fokra is felforrósodhat, és a kutyák párnácskáit megégetheti, de akár napszúrást is kaphat az állat.

Így előzheti meg a bajt

A kutya-és macskatartóknak mindenképp érdemes árnyékos helyet kialakítani akár a kertben, akár a lakásban, hiszen a tűző nap egyáltalán nem tesz jót a hőségben az állatoknak. Emellett friss vízre az állatoknak 20 fokban is szükségük van, kánikula idején ez hatványozottan igaz: kedvenceinknek naponta többször, akár több tálban, több helyen is érdemes vizet adni. Az alábbi térképen látható, hogy idén Budapesten összesen 43 helyen nyerhet vizet frissen és bérmentve A Fővárosi Vízművek és az Ivócsap Projekt jóvoltából.

Jakab Csaba nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett „labdafüggő” kutyákat semmiképp sem szabad délben labdázni vinni. Az állatorvos hozzátette, érdemes lehet a kutyákat vízzel lelocsolni, hiszen ez is hűti őket, azonban a macskapártiaknak ezt nem javasolja.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

„Vannak macskák, akik nagyon szeretik a vizet, az ő gazdájuk szerencsés, de ez nagyon ritka. A macskák nagy része gyűlöli a vizet, és kimondottan nem javaslom az erre irányuló próbálkozásokat, mert az állat nem fog válogatni az eszközökben, hogy elkerülje azt: szó szerint foggal-körömmel fog küzdeni” – ecsetelte dr. Jakab Csaba.

MTI/EPA fotó: Fazry Ismail

MTI/EPA fotó: Fazry Ismail

A szerető gazda a gondos gazda

Az állatkínzást akár öt év szabadságvesztéssel is büntethetik, így a gondatlan állattartók jobb, ha felkötik a nadrágjukat: kutyát a napra kikötni, vagy bezárni az autóba állatkínzásnak minősül.

Ha mégis hagyta szenvedni az állatot figyelmetlenségből, itassa meg és locsolja le vízzel, amíg oda nem érnek az állatorvoshoz. Jakab Csaba elmondta: ugyanez a teendő, ha a kis kedvenc nyelve elkezd lilulni.

Szegeden a dagonya és a hűvös tó dívik

Nagyon szerencsés helyzetben vannak a Szegedi Vadaspark bentlakói, hiszen az erdőben lényegesen hűvösebb van, és jobban mozog a levegő – ezt már a park igazgatója mondta a hirado.hu-nak. Veprik Róbert hozzátette, ha csak 28 fokig emelkedik a hőmérséklet, az állatoknak ugyanúgy szükségük van az állatfagyira, az ivóvízre, vagy a kifutók locsolására, mint negyven fokban.

MTI fotó: Komka Péter

MTI fotó: Komka Péter

„Ha nem 34, hanem tíz fokkal kevesebb van, a tigriseknek és a medvéknek már akkor csak a szemük és a fülük látszik ki a vízből, mert imádják így hűteni magukat” – részletezte az elnök.

A párosujjú patások, azaz például a szarvasok, víz helyett inkább iszappakolást készítenek maguknak, a nőkhöz hasonlóan. Ők nem vízben, hanem a dagonyában hűsítik magukat, amely több szempontból is nagyon előnyös számukra. A dagonyázás ugyanis nemcsak hűti, hanem megvédi az állatokat a parazitáktól is.

MTI fotó: Kovács Attila

MTI fotó: Kovács Attila

Veprik Róbert azt is elmondta, hogy a vadasparkban nem minden állatnak okoz gondot a hőség: az afrikai selyemmajmok számára például 35-40 fok még csak a „kellemes meleg” kategóriába tartozik, így ők például amíg az emberek a forróságtól a lelküket is kilehelik, a makik a legnagyobb nyugodalomban rágják a fagyasztott gyümölcsöt.