Megbonthatatlan az egység a V4-ek között

 

Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy az európai uniós vezetők, valamint különböző nyugati tagállamok próbálták megbontani a Visegrádi Négyek egységét – mondta Deák Dániel a Nézőpont Intézet elemzője. Hozzátette: mostanra látszódik, hogy mindezek a próbálkozások sikertelenek, hiszen migráción túl is számos geopolitikai kérdésben ez az országcsoport nagyon szorosan együttműködik és közösen képviselik az érdekeiket.

Örömtelinek nevezte, hogy Brüsszel végre belátta, hogy a V4-ek nem megbonthatóak és nem is megkerülhetőek.  Mint mondta: többek között Lengyelország az egyik legnagyobb uniós tagállam, egyben az egyik legszorosabb uniós partnere az Amerikai Egyesült Államoknak.

Az ellenzéki politikusok több ízben hangsúlyozták, hogy csak dacszövetség tartja egyben a V4-es országokat, de elég csak visszaidéznünk Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök legutóbbi látogatását, amikor is nem csak a migráció volt az az ügy, amelyben együtt tudtunk érdekeket érvényesíteni, hanem egy harmadik állammal közösen tárgyaltak a visegrádi négyek – mondta a szakértő. Hangsúlyozta: közösen alakítanak terror elleni koalíciót, képviselik az érdekeiket az élelmiszer piacon, annyi az érdekazonosság, hogy ez stabil kapocs az országok között.

Október 15-én van az osztrák választás és amennyiben Sebastian Kurz kerül a kancellári pozícióba, úgy a visegrádi négyek egy újabb komoly szövetségessel egészül ki. Láthatónak nevezte, hogy azok a baloldali politikusok, akik tüntetőlegesen lépnek fel Magyarország ellen, rövid távon elbuknak, mert pontosan tudható, hogy a társadalom unió szerte hasonló álláspontot képvisel, mint a V4-ek, kizárólag a politikai elit nem képes meghallani ezeket a hangokat.