V4 Hiradó: Óriási cirkusszá változott Lublin városa

 

Vasárnap ér véget az európai zsonglőrtalálkozó a lengyelországi Lublinban. A színes nézők ezreit vonzza, és a fellépők is egyre többen vannak. A zsonglőrtalálkozót először négy évtizeddel ezelőtt rendezték meg, akkor mindössze tizenegyen mutatták be kézügyességüket, most viszont megtelt velük a lengyel város főtere.

Amerre csak a szem ellátott, színes labdák, tekebábuk, hulahopp karikák pörögtek egyszerre a levegőben a kelet-lengyelországi város főutcáján. Idén ugyanis Lublinban rendezték meg a zsonglőrök 40.-ik európai találkozóját.

Nem terveztünk külön előadásokat és megbeszéléseket. Ha valakinek tetszik az egyik mutatvány, egyszerűen odamegy a másikhoz és megkérdezi tőle, hogy: “Meg tudnád nekem ezt tanítani ?” Így bárki tanulhat bármi újat, amit csak szeretne – mesélte Juggler Michal Pylak, a rendezvény egyik szervezője.

Világszerte mintegy 57 országból érkeztek résztvevők, köztük olyanok is, akik csak amatőr szinten, szórakozásból művelik a zsonglőrködést.

Nagyon egyszerűen és elegánsan néz ki, mégis nagyon nagy kihívást jelent az agynak és a testnek egyaránt. Előbb ki kell gondolnod, hogyan valósíts meg egy mutatványt – aztán az agyad megpróbálja megtanítani a testednek az új mozdulatsort és ez nagyon nehéz – mesélte egy izraeli zsonglőr.

Ez a taijvan-i tűztáncos azt mondta: több évig kellett gyakorolnia, míg mesteri szintre fejlesztette mutatványát, melyhez rengeteg kézügyesség és kreativitás kellett. Játszani pedig a jelek szerint bármivel lehet: nem csak a hagyományos tekebábukkal, labdákkal vagy tűzes kötelekkel, hanem akár felfújható pálmafákkal is – mondta el.

Az első európai zsonglőrtalálkozót legelőször 1978-ban rendezték meg, melyen csupán 11-en vettek részt. Lublinban azóta már másodszorra rendezték meg az eseményt.