Szervezett informatikai támadás érhette a BKK-t

 

A Magyar Idők szerint szervezett informatikai támadás érte a Budapesti Közlekedési Központ online jegy- és bérletvásárlási rendszerét, aminek csak „felvezetése” volt, hogy a sajtóban etikus hekkerként emlegetett 18 éves fiatalember töredékáron vett havibérletet.

A lap szombati számában egy jelentésre hivatkozva azt írta: július 14-én több alkalommal szándékos túlterheléses és a sérülékenységre irányuló támadás érte a BKK és a webes értékesítési rendszert szolgáltató T-Systems Magyarország szervereit, a szolgáltatást a szervezett támadók harmincszoros terhelésnek tették ki. A másodpercenként keletkező naplóbejegyzések száma az átlagos 300-400-ról 13 ezer fölé ugrott, ami óránként közel 47 millió bejegyzést jelent. Ennek hatására a felhasználók nem tudták elérni rendszert.

A BKK és a T-Systems rendszereit felváltva, összehangoltan terhelték – írta a lap, hozzátéve: a kibertámadás kiterjedt a BKK Infóra és az okostelefonos Futár applikációra is, ezért a városvezetés tényként kezeli, hogy az ismeretlen elkövetők káoszt akartak kelteni a világbajnokság idején. A jelentés szerint ilyen méretű, szervezettségű, technológiai felkészültségű célzott informatikai támadásra évek óta nem volt példa hazánkban. A támadásokat a polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja – írta a Magyar Idők.