Megduplázódhatnak idén a lakásépítések

 

Továbbra is nagyon élénk a lakásépítési kedv: az első félévben negyven százalékkal több lakás építésére adtak ki engedélyt. Jelenleg 384 társasház-fejlesztési projekt van folyamatban, ami hat százalékos növekedés jelent idén februárhoz képest.

Fokozódott a lakásépítési kedv az első félévben 19 823 lakóingatlanra adtak ki építési engedélyt, ez éves összevetésben negyven százalékos emelkedést jelent – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – a KSH lakásépítési adatait is – ismertető elemzéséből. A friss statisztikákból kiderül az is, hogy az első félévben 5004 új lakást adtak át az országban, ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest 46 százalékos növekedésnek felel meg.

Duplázásra készül a piac

A hivatalos statisztikával összhangban vannak az ingatlan.com adatai is, amely szintén bővülésről tanúskodnak. “Az idén júliusban országszerte 384 társasház-fejlesztési projekt keretében építenek lakásokat és házakat értékesítési célra, ez a februári szinthez képest hat százalékos emelkedést jelent” – mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő az adatokat értékelve.

Az ingatlan.com elemzése szerint folytatódhat a növekedés a lakásépítési piacon. A jelenlegi folyamatban lévő 384 társasház-fejlesztés mellett további 194 társasházprojekt van előkészítés alatt. “Az azonban még kérdés, hogy a tervezett a társasházak valóban megépülnek-e, ez ugyanis nagyban függ az építőipar kapacitásaitól és az ágazatban kialakult munkaerőhiánytól” – fogalmazott a szakember.

társasház-építés
Tavaly tízezer új lakást adtak át, ez a szám 1-2 éven belül a duplájára emelkedhet az optimista forgatókönyv szerint. A szakembert utalt arra is, hogy a kiugróan jó lakásépítési adatokban szerepet játszik az is, hogy a vevők, az eladók és a fejlesztők egyaránt sietnek, igyekeznek kihasználni a kedvezményes, öt százalékos lakásépítési áfa nyújtotta lehetőségeket. Ez a kedvezményes áfakulcs a jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig lesz érvényben. “Jól látszik ez abból is, hogy a fejlesztők csak 2019 végéig terveznek, 2020-as átadású társasházi lakásokat még nem nagyon találni a kínálatban” – fogalmazott Balogh László.

Több mint ötezer új lakás épült az első fél évben

Az első fél évében 5004 új lakás épült, 46,4 százalékkal – 1587-tel – több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40,2 százalékkal több, mint a múlt év első felében – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közölték, az épített lakások száma Budapesten nem változott, ugyanakkor a megyei jogú városokban 38,3, a többi városban 81,1 százalékkal, a községekben majdnem kétszeresére, 97,5 százalékkal nőtt. A kiadott építési engedélyek és a bejelentések alapján építendő lakások számának 40,2 százalékos növekedésén belül Budapesten az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyi, 112,2 százalékkal több 8378 lakás építését tervezik, ami az országos adat 42,3 százaléka. A kisebb városokban 89,9 százalékos a növekedés, míg a községekben 29,0 százalékos csökkenést jelez a statisztika a múlt év első feléhez viszonyítva.

A természetes személyek által épített lakások aránya 46 százalékról ötven százalékra emelkedett, a vállalkozások által építetteké 54 százalékról 50 százalékra csökkent a múlt év első fele óta. Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 43 százalékról 46 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 46 százalékról 47 százalékra nőtt, míg a lakóparki épületeké 8 százalékról három százalékra csökkent. A használatba vett lakások átlagos alapterülete hat négyzetméterrel 95 négyzetméterre nőtt.

“Habár dinamikusan nő az épített lakások száma – jelenleg mintegy nyolczer lakást építenek Budapesten -, négyezer ingatlannál még nem kezdődtek el a munkálatok. Egyes beruházók jelenleg azt fontolják, hogy a megváltozott feltételek mellett valóban megéri-e elindítani a tervezett fejlesztést, illetve nehezen áll rendelkezésre megbízható kivitelező és alvállalkozó. Ezért a vásárlóknak azt javasoljuk, nézzenek utána ki a projekt tulajdonosa, mennyire erős piaci szereplő a kivitelező, elindul-e az építkezés. A vevői befizetések felhasználási módját is érdemes vizsgálni: egyes beruházók a vevők befizetéseit használják az építkezések során, ami kockázatot jelent a vevő és a beruházó számára egyaránt. Sokkal nagyobb biztonságot jelent, ha a fejlesztés az önerő mellett kereskedelmi bankok projekthitele és felügyelete mellett valósul meg” – emelte ki Árendás Gergely, a BudaPart beruházásért is felelős Property Market ügyvezető igazgatója.

Stockphoto - okoslakás - korszerű - energiatakrékos - ingatlan
Hozzátette: fontos szempont ezeken túl, hogy a mai lakásépítések hosszú távra jelentsenek műszaki színvonalat, alacsony rezsit és környezettudatosságot. A következő negyedévekben az árak tovább emelkedhetnek, amely hátterében a lakóingatlanok keresleti-kínálati aránya, a kapacitás- és munkaerőhiány, valamint az építőanyagok folyamatos drágulása áll. Mindemellett a tapasztalatok szerint a lakosság hitelfelvételi hajlandósága is emelkedik, várhatóan több hitelt fognak felvenni a lakásvásárlók az év második felében.