Bagdadi halála nem jelenti az Iszlám Állam végét

 

Bármilyen karizmatikus vezető is az önjelölt kalifa, az általa éltre hívott terrorszervezet és gyilkos ideológiája nem fog sírba szállni vele együtt.

Abu Bakr al Bagdadi az Iszlám Állam kalifája szimbolikus szempontból legalább olyan fontos szereplő, mint az Al-Kaida terrorszervezet egykori vezetője Oszama bin Laden, mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem dékánja az M1 Ma Este című műsorában.

Emlékeztetett: Bagdadi sorsáról ellentmondásos hírek érkeznek, legutóbb egy szíriai emberi jogi szervezet keltette az iszlamista vezér halálhírét.

Feketével az Iszlám Állam által uralt területek –  Forrás: liveuamap

Feketével az Iszlám Állam által uralt területek –
Forrás: liveuamap

Az Egyesült Államok és a közel-keleti szereplők mindaddig nem fogják legyőzöttnek tartani az Iszlám Államot, amíg nem sikerül likvidálni az terrorszervezet fejét, véli a szakértő.

Csicsmann ugyanakkor  felhívta a figyelmet: legyen Bagdadi bármilyen karizmatikus vezető, de nem szabad abba a csapdába esni, hogy halálával megszűnne az Iszlám Állam, vagy a terrorszervezet által terjesztett gyilkos ideológia.

A dzsihadistáknak is vannak azonban korlátaik. Libanon, az országban uralkodó törékeny politikai helyzet ellenére – melyet a menekültek kiugróan magas száma is súlyosbít – mind ez idáig ellent tudott állni az Iszlám Állam előretörésének, pedig a szíriai folyamatok gyakran átcsapnak a határon.