Róma hajókat küld a líbiai vizekre

 

Róma hat hajót küld a líbiai egységkormány kérésére az észak-afrikai ország parti őrségének megsegítésére - jelentette a Corriere della Serra című olasz napilap.

Az olasz hajókon 50-200 tagú legénység szolgál majd, a javaslatot pedig még a nyári szünet előtt, augusztus elején jóváhagyhatja a római törvényhozás. A hajók a líbiai partvidék ellenőrzését fogják segíteni, a művelet célja pedig az embercsempészek tevékenységének, a migránsok átkelésének leállítása.

A tervek szerint a líbiai és olasz hajók tevékenységét olasz műveleti egység koordinálja majd a líbiai hatóságokkal együttműködve, s a líbiai és az olasz hajók is részt vesznek a bajba jutott emberek kimentésében, a migránsokat pedig Líbiába viszik vissza.

A lap azt írja, hogy a misszióban összesen mintegy 1000 ember vesz majd részt olasz részről, mert a mentőakciókban repülőgépeket, helikoptereket és drónokat is bevetnek majd.
Paolo Gentiloni olasz kormányfő a héten jelentette be, hogy Tripoli segítséget kért Olaszországtól területi vizeinek ellenőrzéséhez.