Putyin kinevezte az orosz ENSZ-nagykövetet

 

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Oroszország előző ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin, aki több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, februárban a szolgálati helyén, New Yorkban halt meg váratlanul. Feladatkörét ideiglenesen helyettese, Vlagyimir Szafronkov vette át, aki áprilisban a brit hivatali partnere elleni éles, tegező kirohanásával hívta fel a figyelmet magára.

Moszkva a washingtoni nagyköveti posztra is külügyminiszter-helyettest küld, Anatolij Antonov személyében. Elődjét, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. Kiszljakot, aki 2008 óta állt a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant című lap szerint szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.