Pénteken rendezik a Zöld szalag regattát

 

Holnap rendezik a Zöld szalag regattát, az elektromos yachtok versenyét, ami egy tájékozódási verseny a Balaton keleti medencéjében a Balatonkenese–Siófok–Balatonfüred által határolt területen. A Balatoni nyár vendége volt Dr. Viszkei András, a WIA Elektromos Yachtok alapítója.

Az elektromos meghajtású hajóknak a pályán belül tíz útpontot kell érinteni, ezzel gyűjtenek pontokat a versenyzők. Nem kötelező minden pontot érinteni, mindenki olyan útvonalon megy, amilyenen szeretne. Az alapító szerint ez a verseny inkább családias jellegű, mindenki nyertes, aki elindul, mert biztosan jól érzi magát. A győztes azonban az, aki leghamarabb teljesíti a tíz pontot – fogalmazott az alapító.

Az elektromos hajózás a vizen lét élvezete, nem sport – fogalmazott Dr. Viszkei András. Véleménye szerint ez egy olyan program, amelyben kötetlenül jól érezheti magát az ember és még a környezetet sem szennyezi. Az elektromos hajók töltés nélkül nagyjából 6-8 órát képesek menni, tehát a verseny alatt nem kell gondoskodni a töltésről.

Az alapító szerint robbanásszerűen megnövekedhet az elektromos hajók iránti kereslet. A Balaton befogadóképessége nagy, a jelenlegi hajószám többszörösére is számíthatunk akár éveken belül. Mint mondta: bízik benne, hogy óriási jövő áll az elektromos hajók előtt. Véleménye szerint akár több ezer ilyen jármű megjelenhetne a Balatonon, aminek nagy előnye, hogy nem szennyezi a környezetet, de nem is terheli a számuk a tavat.