Magyarázatot követel Tarlós a T-Systems német tulajdonosától

 

Tarlós István főpolgármester felszólította a T-Systems német tulajdonosát, hogy a projekt kidolgozójaként és garantálójaként adjon magyarázatot a budapesti e-jegy értékesítési projektjének problémáira.

A főpolgármester csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ügy részleteiben a külső és belső vizsgálatok lezártáig nem kíván véleményt formálni, ugyanakkor az nem tetszik neki, hogy a “német rendszergazda alamuszin lapít”.

Tarlós István kijelentette, a BKK se nem előállítója, se nem finanszírozója a szóban forgó rendszernek, csupán egy szolgáltatást rendelt meg, amiért egyelőre egyetlen forintot sem fizetett ki.

A főpolgármester szólt arról is, hogy az ügy minden részletének tisztázásáig esze ágában sincs kezdeményezni a BKK vezérigazgatójának felmentését, továbbá nem kívánja megítélni vagy bármivel is vádolni az ügyet kirobbantó 18 éves fiatalt.

Megjegyezte ugyanakkor, egyelőre megválaszolatlan kérdésnek tartja, melyek voltak a hacker cselekedeteinek motivációi, illetve az is, hogy korábban követett-e el hasonló akciókat, és azokban is etikusan járt-e el.

Tarlós István kitért arra is, hogy a BKK informatikai rendszerét az eset után ért úgynevezett túlterheléses támadást mintegy 300 millió forintos költségvetésből bonyolíthatták le olyan személyek vagy szervezetek, akik vagy amelyek megengedhetik maguknak. A főpolgármester kérdésre válaszolva azt mondta, ezzel nem Soros Györgyre célzott, ugyanakkor másokat sem kívánt megnevezni.