Hazánkban is árusított porszívó fecseg a tulajdonosa lakásáról

 

Térképet készít a lakásról és eladja a begyűjtött adatokat. A Magyarországon is kapható okos porszívó, a Roomba már 2015 óta képes feltérképezni a tulajdonosok otthonát.

200 ezer forint fölötti áron kapható a korong formájú, optikai és akusztikus érzékelőket egyaránt használó robot. A Roomba önműködő takarító, intelligens vizuális navigációs egység.

Talán túlzottan is intelligens.

Munkája ütemezhető Android vagy iOS alkalmazás segítségével, adatai wifin át felhőben szinkronizálódnak, s nincs az az alacsony bútor, amelyik akadályozhatná szorgoskodását.

Mint a Reuters és a BuzzFeed hírül adta, a gyártó iRobot vezérigazgatója, Colin Angle közölte, hogy a porszívó által begyűjtött adatokat a Google-nak, az Amazon-nak és az Apple-nak akarják eladni.

Ezek a cégek bizonyára sokoldalúan tudják felhasználni a személyes adatokat: talán már csak az hiányozhat nekik a Roomba elgondolása szerint, hogy pontosan tisztában legyenek a kanapék és a fotelek, asztalok pontos elhelyezkedéséről.

iRobot Roomba 980 - anim gif - 2015.09.29.

Az Amazon, az Apple és a Google nem kommentálta az értesülést.

Az IHS Markit pénzügyi kutatóintézet szerint az intelligens otthoni eszközök piaca tavaly 9,8 milliárd dollár értéket ért el, és az idén 60 százalékos növekedés várható.

A katonai gyökerekkel rendelkező iRobot céget 1990-ben alapították, az amerikai hadseregnek fejlesztett bombatisztító robotokat. Aztán 2002-ben elkészítette a világ első robotporszívóját, eladta a katonai fejlesztő részlegét, s átállt a fogyasztói piacra. Ma az amerikai robot porszívópiac 88 százalékát birtokolja.