Bombakutató rendőrök, járőrök százai – így vigyáz a vizes vb biztonságára a rendőrség

 

Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményén, a 17. FINA világbajnokságon több mint 180 ország mintegy kétezer sportolója küzd az érmekért és a helyezésekért. A versenyek biztonságának megteremtésében a rendőrség is közreműködik.

„Reggelente személyre szabott eligazítással kezdjük a szolgálatot, majd végigjárom az összes beléptetési pontot” – ismertette a tennivalókat a police.hu-n Kutsera-Juhász Bettina őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság köz­rendvédelmi főosztálya központi gépkocsizó és járőrszolgálati osztályának vezetője. A portál a Zsaru Magazin nyomán azt írta: A sportesemények városligeti beléptetési pontjain bombakutató képzettségű rendőrök dolgoznak, a kapukon kívül gyalogos, kerékpáros, lovas, robogós és gépkocsizó járőrök vigyáznak a rendre.

„Mindenhol a nyugalom jellemző”

A helyszíni irányítás központjaiban a kamerák képeit figyelő bűnügyes munkatársak azonnal mozgósítják a legközelebbi kollégát, ha beavatkozást igénylő helyzetet látnak. Még akkor is „intézkednek”, ha lehúzott ablakkal parkoló járművet látnak, ilyenkor a tulajdonos megérkezéséig szemmel tartják az autót.

„Arra törekszünk, hogy a protokoll a lehető legkisebb fennakadást okozza” – nyilatkozta a Zsaru Magazinnak Papi Gergely alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztálya metró rendőrségi osztályának vezetője a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál. „Mindenhol a nyugalom jellemző. Sok, idegen nyelvet beszélő kollégánk lát el szolgálatot, ők a hozzájuk forduló külföldiek útbaigazításában, problémáik megoldásában is segédkeznek” – mondta.

Budapest, 2017. július 18. Magyar szurkolók a szinkronúszás páros szabadgyakorlatának selejtezőjén a 17. vizes világbajnokságon a Városligetben 2017. július 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar szurkolók a szinkronúszás páros szabadgyakorlatának selejtezőjén a 17. vizes világbajnokságon a Városligetben 2017. július 18-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Minden reggel újra kimérték a távokat

A nyíltvízi úszók számainak helyet adó Balatonfüreden – ahol néhány napja már véget értek a versenyek – július 10-én kezdték a rendőrök a biztosítást. Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: már tavaly úgy ütemezték a hajófelújításokat és a vizsgáztatásokat, hogy minden készen álljon a világbajnokság idejére.

„A versenyhelyszín öblében hajózási zárlatot rendeltünk el, az itt horgonyzó járművek elszállítására időben felhívtuk a tulajdonosok figyelmét. A szervezőbizottságnak minden reggel át kellett adni a pályát, aminek a versenykiírásnak megfelelő állapota a mi felelősségünk volt. Minden hajnalban újra kellett építeni és a távokat is újra ki kellett mérni. Folyamatosan figyeltük az úszók mozgását: ha valaki annyira kihajtotta magát, hogy szétesett a mozgása a megerőltetéstől vagy a tűző napsütéstől és segítségre volt szüksége, azonnal biztonságba helyeztük. Ugyanígy hajókra gyűjtöttük azokat is, akiknek nem sikerült szintidőn belül teljesíteni a távot” – sorolta.

A hőség is nehezítette a rendőrök dolgát

De nem csak a verseny helyszínén, hanem a Balaton egész területén folyamatosan ügyeltek a biztonságra – ezt már Piros Attila dandártábornok, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondta a Zsaru Magazinnak. Azt közölte, a drávai hajósok közül 12 rendőr látott el szolgálatot a versenyek idején a Balatonon.

A férfi 25 kilométeres nyíltvízi úszás mezőnye 17. vizes világbajnokság Balatonfüreden 2017. július 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„A hőség minden szolgálatot ellátót megvisel, munkatársaimnak extrém időjárási körülmények között kellett helytállniuk. A vízen kb. 10 fokkal magasabb hőmérséklettel kell számolni a parton mérthez képest, és a versenyek első napjaiban 40-50 km/órás széllel is meg kellett küzdeni” – mondta a dandártábornok, hozzátéve, hogy a Veszprém megyei kollegákkal közös cél volt, hogy a világbajnokság biztonságos és sikeres legyen. „A szolgálat megtervezésekor mindent annak rendeltünk alá, hogy veszélyhelyzet esetén mindig legyen olyan rendőr a közelben, aki másodpercek alatt be tud avatkozni. Ilyenkor az a követelmény, hogy egy ugrással, egy karcsapással a bajbajutott segítségére siethessünk”.

Tarcsa Csaba dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról számolt be az újságnak, hogy Balatonfüred teljes területén nyugodt hangulat volt jellemző, a városba érkezők nagy száma és a megnövekedett rendőrségi feladatok ellenére is jó volt a közbiztonság. Egyetlen gépjárműfeltörésről vagy betörésről sem érkezett bejelentés a versenyek ideje alatt – összegezte a tapasztalatokat.

„Több mint száz, a megye összes kapitányságáról érkező kollégát szállásoltunk el a Csopaki Továbbképző és Módszertani Központban, hogy szükség esetén perceken belül a helyszínre tudjanak sietni. Komárom-Esztergom Megyéből és a Készenléti Rendőrségtől bombakereső kutyák érkeztek. A sportolók lakhelyéül szolgáló szállodákban bűnügyi szolgálatunk napi 24 órában ügyelt a biztonságra. A 71-es főút forgalmát folyamatosan figyeltük, ha torlódás alakult ki, motoros járőreink azonnal gondoskodtak megszüntetéséről. Kollégáink folyamatosan tájékoztatták egymást a szabad parkolóhelyekről, és a legközelebbihez irányították a megállni szándékozókat” – sorolta a főkapitányság vezetője.