Szijjártó: a főtanácsnok javaslata illeszkedik a Soros-tervbe

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Bíróság főtanácsnokának javaslata "teljes mértékben illeszkedik abba a folyamatba, amelyet Soros-tervnek neveznek".

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerdán közzétett állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben. Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében fordult a luxembourgi székhelyű törvényszékhez a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek tanácsa minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése ellenére fogadott el néhány hónappal korábban.

“Mi nem akarunk illegális bevándorlókat befogadni”

Szijjártó Péter szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre elmondta: “Soros György államfői pompával történő brüsszeli fogadása után érdekes módon minden európai intézmény még további nyomást helyezett” Magyarországra és a közép-európai országokra, hogy illegális bevándorlókat fogadjanak be. “Mi nem akarunk illegális bevándorlókat befogadni, megvárjuk a bíróság döntését” – jelentette ki.

Kiemelte: a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést továbbra is az európai jogot megsértő döntésként értelmezik, egy ilyen döntéssel nem lehet elvenni egy tagállamtól sem a jogot, hogy maga döntse el, kiket enged be a területére és kiket nem. Az európai szerződések világosan leírják, hogy ezt a jogot nem lehet elvenni – tette hozzá.

“Meghívásként értelmezhetik”

A külügyminiszter szerint a józan ésszel is szembemegy a döntés, mert csak ösztönzi az illegális bevándorlást, hiszen meghívásként értelmezhetik azok, akik gazdaságilag jobb életre vágynak és megindulnak Európa felé, és az embercsempészek is, akik ezt felhasználva elhitethetik az emberekkel, hogy jöhetnek Európába.

Megerősítette: Magyarország kormányának első számú feladata, kötelessége és felelőssége az ország és a magyar emberek biztonságának megvédése, ezért mindent megtesznek, hogy ide illegális bevándorló ne jöhessen.

Grúzia integrációja elementáris érdekű

Egyértelmű, hogy Európának biztonsági és gazdasági szempontból is elementáris érdeke fűződik a keleti partnerség kezdeményezés sikeréhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, miután Grúzia európai és euroatlanti integrációs államminiszterével találkozott. A külügyminiszter kiemelte: Grúzia élen jár a keleti partnerség országai között, már három éve aláírta a társulási és szabadkereskedelmi együttműködésről szóló megállapodást az EU-val, néhány hónapja pedig a grúzok vízummentességet élveznek európai utazásaik során.

Magyarország támogatja azt a grúz kezdeményezést, hogy stratégiai párbeszéd induljon az ország és az EU között a biztonsági és védelmi kooperációról – mondta Szijjártó Péter.

Viktor Dolidze államminiszter hangsúlyozta országa közeledésének jelentőségét az unióhoz, és megköszönte Magyarország segítségét ebben a folyamatban.